Världstid av Alshammar

Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Det blev tre svenska segrar vid Mare Nostrum-simningarna i Barcelona på torsdagen.

Mest imponerade Therese Alshammar, som utklassade allt motstånd på 50 m fjäril.

– En världstid, säger simförbundets sportchef Thomas Jansson.

Therese Alshammar har två säsonger i rad kommit hem efter vintervistelsen i Australien och presterat mycket bra tider i Mare Nostrum-tävlingarna i början av juni.

I Monte Carlo vann hon dubbelt i helgen. Segern i Barcelona på torsdagen var ett nytt styrkebesked. Med 25,49 var hon hela 95 hundradelar före tvåan, brittiskan Francesca Halsall, i finalen på 50 m fjäril.

– Hon visar igen att hon är bäst i världen på 50 fjäril, säger Thomas Jansson.

– Det är inte så många genom tiderna som har varit nere på sådana tider. Hennes världsrekord är på 25,07, men det var i superdräkt. Det här är hennes snabbaste tid hon gjort i en vanlig dräkt.

Sarah Sjöström vann 100 m fritt på 54,87 i ett betydligt jämnare lopp. Dessutom vann stockholmskan, som fyller 17 i augusti, 100 m fjäril på onsdagen.

– De kom som på ett pärlband, men som vanligt var Sarah starkast de sista meterna. Det var likadant när hon vann VM, säger Thomas Jansson.

– Fast tiden när hon vann fjäril var ännu bättre.

Stefan Nystrand stod för den tredje svenska segern. I ett mycket jämnt lopp var han med 22,58 fem hundradelar före närmaste man, George Bovell, Trinidad och Tobago.

Mare Nostrum avslutas i franska Canet i helgen.

TT