”Jag har inte rakat benen på ett år”

Rakapparat ska ge Nystrand framgång

SPORTBLADET

Superdräkterna är borta.

Då plockar Stefan Nystrand fram rakapparaten.

– Jag har inte simmat ett mästerskap med badbyxor sedan 2000, berättar han.

Nystrand.

EM i Budapest blir det första mästerskapet sedan superdräkterna förbjöds vid årsskiftet. Nu är det badbyxor som slutar strax ovanför knäna som gäller för herrarna.

– I kortbane-VM i Aten 2000 simmade jag med "jammers", sedan har det varit dräkter sedan OS i Sydney senare det året, berättar Nystrand.

Det gör också att förberedelserna ändrats. En skäggig och lurvig Stefan Nystrand tränade på söndagsmorgonen i EM-bassängen och på kvällen stod en noggrann rakning på programmet då kroppshåret skulle bort.

– Det tar nog 1,5 timme. Man vill få den effekten att man vid insimningen (på måndagsmorgonen) känner en stor skillnad jämfört med sista träningspasset. Det är väl mest psykologiskt skulle jag tro, säger Nystrand som simmar i lagkappen 4x100 m fritt på måndagen.

– Jag har inte rakat benen sedan i Rom (VM) för ett år sedan, skrattar han och pekar på sina lurviga ben.

Superdräkten borta

Under åren med dräkt har han också rakat sig, men mer av praktiska skäl.

– Dels att det inte skulle göra så ont när man drog på sig dräkten, dels att man inte hade dräkt på insimningen, berättar han.

När superdräkterna nu är borta blir det störst skillnad för killarna som bara har badbyxor. Tidsmässigt har skillnaden varit stor. På VM i Rom slogs osannolika 43 världsrekord – på EM lär rekorden bli lätträknade. Nystrand har i år som bäst gjort 22,48 på 50 m fritt och 49,88 på 100 m fritt. Det är 1,03 respektive 2,51 sekunder över hans svenska rekord från VM i fjol.

– Skillnaden är väldigt stor på vad som presteras under säsongen jämfört med superdräkten, men i mästerskapen kommer vi att vara närmare, säger han.

Göran Sundberg/TT