Enkelt för stjärnorna i EM-starten

Sjöström och Alshammar bäst i försöken

SPORTBLADET

Svenska stjärnorna Therese Alshammar och Sarah Sjöström var snabbast i försöken på 50 m fjäril när simningen startade i EM i Budapest. Dessutom avancerade talangen Henriette Stenkvist på 200 m rygg och bägge svenska lagen på 4x100 m fritt tog sig till final.

Foto: ap
Therese Alshammar har något väsentligt att berätta om framgångar och nederlag. Det gjorde hon dock inte denna gång.

Världsrekordhållerskan Alshammar hade bästa tid med 25,80 och ledde sitt heat från start till mål. Tiden var 73 hundradelar över hennes världsrekord, som kom under tiden med de nu förbjudna superdräkterna, och 31 hundradelar över sitt årsbästa.

Delad tvåa

Sarah Sjöström blev delad tvåa totalt med danskan Jeanette Ottesen på 26,04. De simmade i samma heat och Sjöström låg efter i början men gick i kapp på slutet. Sjöström noterade årsbästa med 22 hundradelar. Semifinalen avgörs på måndagskvällen.

Alshammar och Sjöström fick ledigt från försöken på 4x100 m fritt – men det svenska laget tog sig ändå till final med sjunde tid på 3.42,37. I laget ingick Gabriella Fagundez, Nathalie Lindborg, Petra Granlund och Josefin Lillhage.

Bland guldkandidaterna

Tyskland var snabbast på 3.39,87. Sverige har seglat upp bland guldkandidaterna då Hollands överlägsna OS- och VM-guldlag saknar flera stjärnor.

Herrarna tog guld på EM 2008 men får förmodligen slåss om bronset bakom överlägsna Frankrike och Ryssland. Sveriges lag med Stefan Nystrand, Lars Frölander, Robin Andréasson och Jonas Persson hade tredje tid i försöken med 3.16,45. Frankrike var snabbast på 3.13,12 och Ryssland var drygt åtta tiondelar efter.

Båda lagkappsfinalerna avgörs på måndagskvällen.

Talangen Henriette Stenkvist, 16 år, tog sig till semifinal med 14:e tid (2.14,56) på 200 m ryggsim.