Nu nobbar SOK Anna Lindberg

Foto: SCANPIX
Anna Lindberg.
SPORTBLADET

Simhopparstjärnan Anna Lindberg är tillbaka i en ny OS-satsning efter sin mammaledighet.

Några av hennes sponsorer har också återvänt – däremot inte Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Hon behöver göra ett internationellt gångbart resultat i EM, säger sportchefen Peter Reinebo.

Det är två år sedan Lindberg tävlade internationellt när hon på tisdagen kliver upp på 1-meterssvikten i EM i Budapest. Den 28-åriga Karlskogahopparen slutade sexa i Peking i sin fjärde OS-start.

Efter att ha blivit mamma till sonen Yelverton, 14 månader, gör hon en nysatsning på OS i London 2012.

Men trots hennes starka meriter – som också innehåller tre EM-guld – väljer SOK att avvakta. Anna Lindberg säger att hon har viss förståelse, men är samtidigt kritisk till att SOK följt henne så dåligt sedan hon återvände till tävlingsbassängen i november förra året.

– Det kanske skulle vara bra om de ser lite vad som händer på hemmaplan. Det är ju svårt om man aldrig är på plats och tittar. Det är klart att det är tråkigt att stödet inte finns, speciellt nu när man har familj så blir det ännu viktigare. Det skulle betyda jättemycket för mig och det har det alltid gjort för oss som håller på med små idrotter där det är lite pengar, säger Lindberg.

Förbundets ansvar

Men Reinebo anser att Svenska simförbundet ska ta det ekonomiska ansvaret.

– Det är rimligt att de tar kostnaden för återetableringen. Vi hanterar inte barnafödande på något särskilt sätt, utan vi pausar det ekonomiska stödet även för de som är borta för skador eller om man byter gren, men de har fortfarande tillgång till vår medicinska expertis och liknande.

Anna Lindberg har bra vibbar inför mästerskapscomebacken i Budapest. Hon sopade rent och tog guld både på 1- och 3-meterssvikten i den ungerska huvudstaden på EM 2006.

– Det är bra minnen. Men då var läget lite annat så det är svårt att ha lika höga förväntningar. Jag har förändrat mycket i min hoppning också som gör att jag fortfarande håller på att träna in mycket nytt. Sedan har jag varit borta ett tag.

– När jag får till det så hoppar jag bättre nu än tidigare, men samtidigt så behöver jag lite mer tid för att få in stabiliteten, säger hon.

Sonen hemma

Lindberg har förändrat ansatsen i alla sina hopp och på 3-meterssvikten, som är OS-gren och avgörs på lördag, har hon plockat in 3,5 volt framåt.

Hon berättar att Yelverton har varit med henne mycket, både på träning och tävling. Men han får vänta på sin mästerskapsdebut:

– Man har så mycket eget just nu som man vill tänka och koncentrera sig på. Samtidigt är det nytt för mig att åka i väg utan honom och det känns speciellt, men det är nog bra både för honom och mig.

FAKTA

Anna Lindberg

Född: 16 november 1981.

Bor: Karlskoga.

Familj: Sambon och förre ishockeyspelaren Calle Steen, sonen Yelverton, 14 månader.

Främsta meriter: Fyra OS, femma 2000 och sexa 08 på 3 m, EM-guld på 1 m 06 och 08 och på 3 m 06, VM-fyra vid fem tillfällen, tre gånger på 3 m och två gånger på 1 m.

Aktuell: Gör mästerskapscomeback efter mammaledighet på tisdagen. (TT)

Göran Sundberg/TT