”Att så många uppskattar mig var en överraskning”

”Jag är extremt glad och oerhört tacksam för alla mina röster jag har fått ”

Foto: OSCAR TODD, BILDBYRÅN, PER GROTH
SPORTBLADET

Aldrig tidigare har en simmare vunnit Jerringpriset.

Det som kallas den största skrällen i prisets historia överraskade alla – inklusive huvudpersonen själv.

Så hur firar man det?

– Det blev extra mycket guacamole till tacosen, säger Therese Alshammar med ett skratt till Sportbladet sent i natt.

Foto: JOEL MARKLUND
”RÖRD OCH CHOCKAD” Therese Alshammar var mycket glad när Sportbladet fick tag på henne i Mexiko. Hon hade inte förväntat sig att vinna Jerringpriset. ”Det var en fantastisk nyhet. En otrolig överraskning”, säger hon.

Therese Alshammar satt i sin tillfälliga lägenhet vid träningscentrat i Mexico och läste en bok samtidigt som aspirant på aspirant föll bort från segerchanserna till Jerringpriset.

Där låg hon och vilade upp sig för dagens andra träningspass fram till dess att två tävlande återstod: Det svenska stafettlaget i längdskidor och Alshammar.

– Då kom min tränare och sa att ”nu får du komma hit och titta”, säger Alshammar som sedan nervöst följde dramat.

– När jag hörde att det var jag mot stafettlaget trodde jag definitivt att dom skulle vinna det, de vann ju bragdguldet. Och innan det trodde jag Kalla skulle ligga bra till.

”En fantastisk nyhet”

Precis så tänkte nog många andra också. Men när Lasse Granqvist läste upp det vinnande namnet var det ingen skidåkare, ingen hockeyspelare och ingen friidrottare.

Nej, för första gången i Jerringprisets 31-åriga historia var det en simmare som tog hem ett av svensk idrotts finaste priser: Therese Alshammar.

– Det var en fantastisk nyhet. En helt otrolig överraskning.

Hur känns det?

– Jag är på träningsläger och känner mig så långt bort ifrån allt... Men jag är extremt glad och oerhört tacksam för alla mina röster jag har fått.

– Jag har fått nästan allt jag har velat under året som var och att sedan ta med sig det här som motivation för träningen... Att få Jerringpriset är något jag kanske hade aspirerat på kanske, kanske, få någon gång. Men jag trodde inte att jag skulle få det nu. Jag är oerhört tacksam.

67 mästerskapsmedaljer

Alshammar har haft en fantastiskt framgångsrik karriär och i synnerhet ett framgångsrikt 2010.

Sju mästerskapsmedaljer kryddat med seger i den totala världscupen och, det hon själv rankar högst, att hon fick priset som årets kvinnliga simmare av det Internationella simförbundet, Fina.

Dessutom passerade hon vid EM i Budapest 67 mästerskapsmedaljer vilket gör att hon är historisk som den europeiska simmare som tagit flest internationella medaljer genom tiderna.

– Det är mitt bästa år någonsin. Jag har tävlat i flest lopp och jag hade flest bra lopp. Jag fick vinna både EM och VM trots att jag valde att tävla i alla deltävlingar av världscupen, vilket tar väldigt mycket på krafterna och dessutom var ännu jobbigare än jag hade trott från början. Men jag har ändå klarat det och det är jag stolt över.

Hur mycket betyder det här för dig när du ska träna vidare för kommande säsong?

– Jag har ett träningspass som börjar om en kvart och det blir nog årets lättaste pass, haha.

”Jag är rörd, chockad och tacksam”

Av alla medaljer och priser du redan har. Hur högt hamnar den här i prisskåpet?

– Hittills har jag fått väldigt många sms och uppskattningar från folk jag kanske inte trodde skulle göra det. Men tydligen är det här något som uppmärksammas av väldigt många så det här är absolut bland de som ligger högst.

– Det jag är mest tacksam över är att allt folk har röstat på mig. Jag visste att min familj uppskattar mig men att så många andra gjorde det var en överraskning. Jag är rörd, chockad och oerhört tacksam över det här.

– Det är väldigt, väldigt roligt, kan jag säga det nog många gånger? Haha.

Det är ett fint sällskap du hamnar i.

– Jag har förstått det. Det är väldigt många stora idrottspersoner som har fått priset och det gör det bara ännu roligare. Jag hoppas att det här gör det ännu roligare att fortsätta träna.

Av naturliga skäl kunde hon inte medverka på galan. I hennes ställe fick den tidigare förbundskaptenen Hans Chrunak ta emot priset.

– Så klart hade det varit jättekul att vara där men nu är det nya mål på gång och då blev det så här, säger Alshammar.

Är det något du ångrar?

– Det var ganska längesen vi la upp träningen och då skulle jag träna i Mexico. Men visst, hade jag haft en tidsmaskin så hade jag åkt tillbaka över dagen, haha.

Kanske tar ledigt och firar lite extra

Det märks att Alshammar är lycklig och tacksam över det åtråvärda priset när hon tagit in alla känslor. Men det var en sak hon inte hade greppat när Sportbladet talade med henne.

– Jag förstår inte, jag har fått massa sms om att Hasse dansade… Vadå, dansade han på scenen eller vad?

Ja, han dansade på scenen.

– Haha! Då får jag vara lite glad att jag inte var där…

När Sportbladet når henne sent i natt, efter sitt andra träningspass för dagen, har hon redan firat segern.

– I dag var det tacos i matsalen så det blev extra mycket guacomole till det, säger hon med ett skratt.

– Det är ganska mycket träning här nu med två-tre träningspass så jag ska nog hålla igen firandet till jag åker till Sydney om två veckor. Då kanske jag tar någon dag extra ledigt från träningen och firar, äter lite god mat och så.

– Men just nu är jag bara så fantastiskt tacksam och rörd över alla röster.

FAKTA

Så slutade röstningen - så var oddsen på förhand

1. Therese Alshammar, gav 25,00 i odds inför

2. Stafettlandslaget herrar, 10,00

3. Charlotte Kalla, 5,00

4. Marcus Hellner, 1,35 (storfavorit)

5. Björn Ferry, 7,70

6. Lag Anette Norberg, 25,00

7. Henrik Sedin, 6,50

8.Frida Svensson, 50,00

Fotnot: Oddsen var från Unibet.

Fakta Therese Alshammar:

Född: 26 augusti 1977.

Klubb: Täby.

Tränare: Johan Wallberg.

Meriter: Har vunnit 69 internationella mästerskapsmedaljer i lång och kort bana i karriären, däribland OS-silver på 50 och 100 m fritt 2000, OS-brons på 4x100 m fritt -00, VM-guld på 50 m fjäril -07, EM-guld på 50 m fritt -00, -02, -04 och -10, på 100 m fritt -00, på 50 m fjäril -06 och -10 (allt i lång bana), VM-guld i kort bana på 50 och 100 m fritt -00 och -02, på 50 m fjäril -06 och -10, sex EM-guld i kort bana, totalsegrarinna i världscupen -06, -07 och -10, utsedd till årets kvinnliga simmare i Europa och i världen i år.

Aktuell: Fick på måndagen Radiosportens Jerringpris. (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM