VM-bronsmedaljören dog mitt under tävling

Långdistanssimmaren Fran Crippen kom inte i mål – hittades död två timmar senare

SPORTBLADET

Långdistanssimmaren och VM-bronsmedaljören Fran Crippen simmade i en tävling i Förenade Arabemiraten på lördagen.

Han kom aldrig i mål och två timmar senare hittade räddningsdykare honom död.

Crippen blev 26 år gammal.

Fran Crippen var en av deltagarna i ett evenemang i öppet vatten i Fujairah, Förenade Arabemiraten på lördagen.

Efter åtta kilometer ska Crippen ha klagat hos en tränare att han inte mådde bra och motståndarsimmare rapporterade att han hade det svårt. I slutet av 10 kilometersdistansen drabbades han av en hjärtattack, enligt de första medcinska testen. Han gick aldrig i mål och två timmar senare hittades han av räddningsdykare säger arrangörerna.

Hoppades på OS-medalj

Han fördes till sjukhus men det gick inte att återuppliva honom.

26-åriga Crippen vann 2009 VM-brons på 10 kilometer i öppet vatten och siktade på att bli den förste amerikanen att ta medalj i maratonklassen (10 kilometer) i OS i London 2012.

Tävling ställs in

En öppet vatten Grand Prix-tävling skulle ha ägt rum i samma ort i nästa vecka men den tävlingen ställs in efter tragedin. Crippens död utreds nu av polis.

– Medan orsaken till det här dödsfallet utreds ger FINA (internationella simförbundet) sina djupaste kondoleanser till hans familj, vänner och USA:s hela simmarfamilj, säger FINA i ett uttalande.

”En mästarsimmare”

– Fran var en klassimmare men framförallt en underbar människa och han kommer att bli ihågkommen för så många fantastiska egenskaper. Vi kommer att fortsätta att arbeta med FINA, tävlingsarrangörerna och andra för att fastställa hur den här tragedin inträffade, säger USA:s simförbund i ett uttalande.

ARTIKELN HANDLAR OM