”Jag vill skaffa familj och göra annat”

Alshammar om livet efter OS: ”Jag slår mig inte till ro i Sverige”

SPORTBLADET

Therese Alshammar bara fortsätter att vinna.

Men efter OS 2012 tar satsningen slut. Då vill simstjärnan skaffa familj – men inte bo på svensk mark.

– Jag har sett tillräckligt många platser i världen för att inse att jag inte kommer att slå mig till ro i Sverige, säger hon.

Uppladdningen inför helgens världscupfinal i Stockholm har inte gått att klaga på.

I går kom ännu en världscupseger på 50 meter fjäril. Tiden 25.43 i Moskva var visserligen Therese Alshammars sämsta på distansen under världscupturnén, men ändå var 33-åringen överlägsen.

Utsetts till Årets simmerska

Som om det inte vore nog med att toppa totalsammanställningen inför avgörandet: Alshammar har även utsetts till Årets simmerska av Europeiska simförbundet.

– Medaljer är trevliga den dag du faktiskt vinner dem, men att bli utsedd till Årets simmerska är trevligt på ett annat sätt. Det är en summering av året som gått, säger hon i en lång intervju i förbundets tidning LEN Magazine.

Hon ser världscupen som träning inför det stora målet – OS 2012.

– Jag kan inte prestera lika bra på träning som i tävling, säger svenskan som slåss om totalsegern i världscupen.

Nu handlar det om 100 000 dollar i prispengar. Men vid sitt första seniormästerskap sporrades hon av något helt annat: En dunjacka.

– Jag vann mitt första SM-guld när jag var 14. Mina föräldrar hade lovat mig en röd dunjacka, som jag verkligen ville ha, om jag tog medalj ... och jag simmade för mitt liv!

Hoppas på ny fas i livet

London 2012 blir Alshammars femte och sista OS. Sen hoppas stjärnan på en ny fas i livet:

– Jag antar att jag vill skaffa familj och göra andra saker. Jag vill fortsätta inom idrott på något sätt, men har ingen aning om vad det blir, säger hon till LEN Magazine.

Med ett pass fullt av stämplar från jordens alla hörn blickar Alshammar dock utanför Sveriges gränser.

– Jag har sett tillräckligt många platser i världen för att inse att jag förmodligen inte kommer att slå mig till ro i Sverige, säger hon.

– Italien är ett ställe som jag har kommit att gilla de senaste åren och jag gillar

Sydney väldigt mycket ... Men det är lite långt från allt annat. Man kan ju inte direkt åka hem för sin mammas födelsedag därifrån, säger Therese Alshammar.

ARTIKELN HANDLAR OM