VM-krocken upprör suverän Alshammar

Foto: FOTO: SCANPIX
Therese Alshammar.
SPORTBLADET

Efter en ny uppvisning på 100 m fjäril är världscuptiteln så gott som säkrad.

Men Therese Alshammar är besviken över att nya succédistansen krockar med 50 m fritt på kortbane-VM.

– Det är löjligt, många simmare kombinerar de här grenarna men programmet där är gjort för Michael Phelps.

Hon är kritisk över megakrocken i Dubai. Finalerna på 100 m fjäril och 50 m fritt går med bara några minuters mellanrum. Mellan dem finns en herrdistans.

– Det är nästan omöjligt att göra något på 50 m frisim. Hade 50 gått före så hade det fungerat bättre, säger hon.

Tränaren Johan Wallberg vill att hon simmar båda grenarna.

– Vi satsar på båda, men det är klart att frisimmet blir lite lidande. Så har det också varit i världscupen. Hon får satsa mer på det till sommaren, säger Wallberg.

Svensktrippel

Alshammar var en av tre svenska vinnare under den första dagen av världscupfinalen i Eriksdalsbadet i Stockholm. Hon svarade för maktdemonstration då hon slog sitt eget svenska rekord på nya grenen 100 m fjäril med 59 hundradelar och vann på 55,33.

– Det trodde jag inte. Förvånansvärt, men kul, sade Alshammar som var nästan nio tiondelar före tvåan Dana Vollmer, USA.

Amerikanskan är den enda som besegrat Alshammar på distansen under hösten. Nu var hon chanslös.

Hemmapublikens jubel visste inga gränser.

– Jag var utmattad på slutet, men publiken lyfte mig, sade Alshammar, som sedan blev tvåa på 50 m fritt (24,25), slagen av Hinkelien Schreuder, Holland.

Titeln nära

Alshammar tog ett stort steg mot den sammanlagda världscuptiteln. Hennes fjärilstid gav ledning efter första dagen med 974 poäng – en poängsumma som ingen simmare gjort under hela hösten. Det ska mycket till för att amerikanskan Julia Smit ska kunna gå om under söndagen.

Stefan Nystrand gjorde efter en motig höst sin bästa simning när han vann 100 m fritt. Nystrand satte årsbästa med 47,07 och vann före tysken Stefan Deibler. OS-guldmedaljören Alain Bernard, Frankrike, slogs ut redan i försöken.

– Han kommer att vara snabb på VM, jag drar inga andra slutsatser bara för att han missade finalen här, sade Nystrand, som vann på hemmaplan för fjärde året i rad.

Stjärnskottet Jennie Johansson vann 100 m bröstsim med en hundradel före Joline Höstman. 1.05,64 var årsbästa med nästan nio tiondelar. Hon ser bara fördelar med konkurrensen från lagkamraten Höstman.

– Det är jättekul att fajtas med henne, det sporrar. Det är på 100 vi gör upp, jag är bättre på 50 och hon på 200, sade hon.

Göran Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM