Tränarens attack mot världsmästarinnan: Du väger för mycket!

”Ser inte vad hon äter...”

1 av 5 | Foto: AP
SPORTBLADET

Lotte Friis har tagit EM-guld och VM-guld.

Men landslagstränaren Paulus Wildeboers anser att den 1,83 långa och 72 kilo tunga 22-åringen är för fet.

Nu kräver han att hon går ner i vikt för att få fortsätta att tävla med landslaget.

Dessutom säger han samma sak till den blott 16-åriga talangen Amalie Emma Thomsen.

Lotte Friis är Danmarks största simstjärna. Hon har tagit inte mindre än nio EM-medaljer (varav fyra guld) och två VM-medaljer (ett guld och ett silver 1999) och satte 2009 Danmarks första världsrekord i simning i modern tid.

Dessutom tog den 22-åriga frisimspecialisten brons på 800 meter vid OS i Peking 2008.

1.83 lång

Men den danske landslagstränaren Paulus Wildeboers är inte nöjd med den 1.83 långa och 72 kilo tunga danskan. Åtminstone inte hennes utsende.

I ett brev som han skickat till henne, som Ekstrabladet och danska TV2 tagit del av, skriver han att hon väger för mycket, insinuerar att hon smygätit under ett läger i Colombia, och hotar med att hon kan tappa sin landslagsplats om hon inte går ner i vikt.

”Ser inte vad hon äter...”

"Lotte äter precis detsamma som oss andra, eller mera. Bara en gång på tio måltider försöker hon att äta lite mindre. Och jag ser inte vad hon äter uppe på sitt rum..." står det bland annat i brevet.

Även den 16-åriga talangen Amalie Emma Thomsen, som bland annat tog ett junior-EM-silver i somras, har fått brevet skickat till sig. Wildeboers är tydlig med att Thomsen är för tjock och ljuger om sin kost. Ändrar hon inte på sitt beteende blir hon utkastad från landslaget, slår landslagstränaren fast.

”Är mycket självisk”

"Du är mycket självisk i denna fråga och det har gått helt ur kontroll och måste stoppas omedelbart. Vi vill vara stolta över laget. Är du stolt över dig själv nu? Jag tror att svaret är självklart. Jag förväntar mig ditt svar inom de närmaste 24 timmarna. Privat, inte på Facebook eller något liknande" skriver han.

En kort tid efter att hon fått brevet slutade Thomsen på det nationella simcentret och tränar nu på ett annat ställe. Hon svarade aldrig på brevet, skriver Ekstrabladet.

Stöttas av chefen

Wildeboers agerande har fått stor uppmärksamhet i Danmark, och landslagschefen får nu hård kritik.

– I breven har Paulus överskridit våra gränser för vad som är god etik, och det håller han själv med om, säger elitchefen i det danska simförbundet, Lars Sörensen, till Ekstrabladet.

Landslagstränaren får dock stöd.

– Vi stöttar honom till fullo som landslagstränare. Han har kontrakt till OS 2012, och det är vi glada för, säger Sörensen till danska TV2.

ARTIKELN HANDLAR OM