Svenskt rekord av Alshammar

SPORTBLADET

Seger och tangerat svenskt rekord på 100 fjäril.

Och trea på 50 fritt.

Therese Alshammar hade en bra dag i bassängen i Tokyo.

Foto: afp
Alshammar.

Alshammar såg ut att krypa under rekordet i den första av dagens två finaler för hennes del. Öppningen var riktigt snabb. Halvvägs klockades hon för 26,04 sekunder. Men vändningen 25 meter senare var inte den skarpaste och hon får vänta med att sänka sitt eget svenska rekord.

Till seger räckte 56,12 hur som helst. Sarah Sjöström kom fyra, på 57,65.

Lite senare gick Alshammar för seger på 50 fritt, men där var hon inte i närheten att rå på holländskan Hinkelien Schreuder.

Alshammar noterade 24,45 mot holländskans 24,09. Dessutom smet Jessica Hardy in som tvåa.

Sjöström nådde också finalen, men slutade sist i fältet på 25,07. Sjöström hamnade däremot på prispallen på 200 fritt. Hon noterade tiden 1.55,42, knappa sekunden efter vinnaren Haruka Ueda, Japan.

Frölander missade pallen

På herrarnas 100 fritt kom Lars Frölander sexa på fina 47,86, slagen med en halv sekund av australiern Kyle Richardson.

Frölander hade den fjärde bästa tiden i försöken på 50 fjäril. Han nådde inte längre i finalen – 23,38 var visserligen en tiondel snabbare än i semifinalen, men en något tveksam målgång kostade honom en topp tre-plats.

Sydafrikanen Ronald Schoeman vann på 22,56.

I klar ledning

Therese Alshammar toppar världscupen efter tre deltävlingar och kan dryga ut sin redan stora ledning efter torsdagens avslutande simningar.

Världscupen fortsätter i Berlin och Moskva innan det är dags för ett besök i Eriksdalsbadet i Stockholm 6-7 november.

Alshammar har sedan tidigare valt att hoppa över kortbane-EM 25-28 november för att koncentrera sig på VM i Dubai kort före jul.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM