– Hade det varit någon annan än César Cielo så hade han åkt dit

Stefan Nystrand i attack mot konkurrenten och ’pamparna’

SPORTBLADET

OS-mästaren César Cielo testade positivt för dopning – men friades tre dagar före VM.

Stefan Nystrand sågar beslutet och menar att brassen räddades av sin nationalitet.

– Hade det varit någon annan så hade han åkt dit, säger Nystrand.

Foto: Foto: BILDBYRÅN
KRITISK Stefan Nystrand sågar beslutet om att fria OS-mästaren César Cielo tre dagar före VM.

Vid senaste sim-VM i Rom 2009 handlade det om dräkterna och världsrekordslakten.

Upptakten till årets mästerskap i Shanghai har handlat om dopning. I våras testade den olympiske mästaren och världsrekordhållaren på 50 och 100 meter fritt, César Cielo, positivt för dopningspreparatet furosemid. 24-åringen klarade sig med en varning av det brasilianska simförbundet, och i torsdags slapp han undan på nytt då idrottens skiljedomstol, Cas, valde att gå på Cielos linje om att han ovetandes fått i sig preparatet i ett koffeintillskott utskrivet på recept.

– Han är förstås väldigt glad och ser fram emot att tävla på VM, sa Cielos advokat Howard Jacobs efter den friande domen.

”Falskt beslut”

César Cielos konkurrenter var inte lika upprymda över beskedet.

– Ett väldigt falskt och ledsamt beslut, skrev tysken Steffen Deibler på sin twitter.

Stefan Nystrand tror att Cielo har räddats av att OS 2016 går i Brasilien.

– Hade det varit någon annan så hade han åkt dit, säger Nystrand, som nu får konkurrens av världsmästaren på 50 och 100 meter fritt, till TT.

Cielo inte ensam

– Jag tycker det är helt fel. Det är som alla säger att det är ologiskt, om en åker dit så borde den andra också göra det. Men det är väl starka krafter, OS i Rio, gubbvälde och lite pampar, klappar i ryggen och vip-biljetter hit och dit. Det är naivt att tro något annat, säger Nystrand, världsfyra på 50 m fritt i år där Cielo är världsetta.

Storstjärnan Cielo var inte ensam brasilianare att lämna ett dopningsprov med spår av furosemid i maj. Tre av hans landsmän testades också positivt för medlet som används för att maskera andra otillåtna substanser. En av simmarna stängdes av i ett år då han åkt fast tidigare, de övriga tre friades.

ARTIKELN HANDLAR OM