Medaljhoppen möts direkt

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

De är de två största svenska medaljhoppen i sim-VM och de möts direkt.

Rutinerade stjärnan Therese Alshammar, 33, är nybörjaren när det handlar om 100 meter fjäril medan tonåringen Sarah Sjöström, 17, är drottningen.

– Det är kul att simma mot "Tessan". För några år sedan stod man på kanten och kollade och nu får man simma på banan bredvid, säger Sjöström ödmjukt.

Samtidigt som de ska frälsa blågult handlar det också om stjärnornas inbördes kamp.

När simningen inleds i VM natten till söndagen är en av de bästa svenska grenarna först ut i nya jätteanläggningen Oriental Sports Center i bastuvarma Shanghai – 100 m fjäril.

Grenen där unga stjärnan Sarah Sjöström dominerat stort, är regerande världsmästarinna och världsrekordhållerska och dessutom tagit två raka EM-guld. Och något favorittryck känner hon inte av.

– Det är bara roligt, då vet man att de andra blir lite rädda också, säger Sjöström.

Debut i fjol

Therese Alshammar gjorde mästerskapsdebut på EM i fjol och tog brons. Hon siktar i första hand på en finalplats, men kan utmana om en medalj på sin nya distans.

Senare under VM-veckan blir det ombytta roller på 50 m fjäril där Alshammar är världsrekordhållerska och världsetta. "Tessan" tillhör också guldkandidaterna på 50 m fritt och Sjöström kan slåss i toppen på 200 m fritt.

– Jag ser det inte som dueller mellan oss, det finns fler som slåss om medaljerna, men den här situationen är jättebra för oss båda. Speciellt gör konkurrens på hemmaplan alla bättre, säger Alshammar.

Efter sitt toppår i fjol då hon utsågs till världens bästa kvinnliga simmare kliver Alshammar in i VM med stort självförtroende:

– Jag har jättehöga mål på både 50 fjäril och 50 fritt. Det är svårt att påverka hur de andra simmar, men jag har som ambition att simma snabbare än vad jag har gjort i år och det räcker nog långt.

Hoppas hålla

Alshammar har inte simmat många lopp på 100 m fjäril i år – men har tränat desto mer på grenen som är tänkt som andragren på OS efter 50 m fritt. 50 m fjäril finns inte på OS-programmet.

Träningen har gått ut på att hon ska orka hela distansen på hundringen. För samtidigt som VM är ett stort mål i sig handlar allt om förberedelser till OS i London nästa år.

– Mitt fjärilsim är väldigt bra, men när det blir 100 så måste jag simma lite annorlunda tekniskt än på 50. Det har vi jobbat ganska mycket på. Kan jag simma avslappnat kan jag nog simma 100 bra också, säger hon.

De två svenskorna har, åtminstone hittills, simmat sina lopp helt olika. Medan Alshammar gått ut stenhårt och sedan tappat på slutet är Sjöström långsammare den första längden och har sin styrka i slutet.

– Det är säkert kul att kolla på eftersom vi har så olika upplägg, säger Sjöström.

Försök och semifinal avgörs på söndag medan finalen går på måndag.

FAKTA

Största blågula medaljhoppen i VM

Therese Alshammar, 33

Grenar: 50 och 100 meter fjäril, 50 m fritt.

Kommentar: Världsetta på 50 m fjäril och tvåa på 50 m fritt. Där har hon sina största chanser. Men räkna inte heller bort "Tessan" på nya grenen 100 m fjäril där hon gjorde mästerskapsdebut i fjol och tog ett EM-brons.

Sarah Sjöström, 17

Grenar: 50 och 100 m fjäril, 200 m fritt.

Kommentar: Drottningen på 100 m fjäril där hon är regerande världsmästarinna och har två raka EM-guld. Dessutom världstrea på halva distansen. Sexa i världen på frisimmet där hon har kapat 1,5 sekunder jämfört med i fjol. Där är hon en outsider.

Jennie Johansson, 23

Grenar: 50 och 100 m bröstsim.

Kommentar: Fjolårets stjärnskott, med EM-medalj på bägge distanserna, har hittills under säsongen visat mest på 50 m där hon är världssjua. Har bytt teknik på dubbla distansen och är ännu så länge en bit efter.

Stefan Nystrand, 29

Grenar: 50 och 100 m fritt.

Kommentar: Störst chans på 50 där han är fyra i världen i år. (TT)