Missad final utan stjärnorna

SPORTBLADET

OS-platsen säkrades – men när förbundskaptenen Greg Salter lät stjärnorna vila brände Sverige en finalplats på damernas 4x100 meter fritt i sim-VM.

Ändå kommer han att göra om samma sak i OS i London nästa år.

– Absolut. Vi måste bara se till att vara bättre, säger han.

Både dam- och herrlaget säkrade OS-platser på 4x100 m fritt den första simdagen i VM efter en tionde respektive elfteplats.

På damsidan var det dock med en bitterljuv känsla.

– Vi klarade det största målet, men vi trodde att vi skulle kunna ta en finalplats med det här laget. Så det är en besvikelse, erkände Salter.

Gör likadant i OS

Stjärnorna Sarah Sjöström och Therese Alshammar fick ledigt eftersom de simmade försök och semifinal på 100 m fjäril på söndagen. De hade hoppat in i laget om Sverige gått till final.

På OS ser programmet likadant ut och Salter kommer att vila de två stjärnorna i lagkappsförsöken även då.

– De skulle ha fått simma fyra lopp inför finalen (på 100 m fjäril), och det är något för mycket.

TT: Känns det som du offrade en finalplats?

– Ja, så kan man se det, men ska man offra en finalplats här eller kanske medaljer i morgon (läs måndag)? Det är sånt man måste överväga.

Gabriella Fagundez (54,31) och 17-åriga debutanten Michelle Coleman (54,56) gjorde bra insatser, men Ida Marko-Vargas startsträcka (55,45) och Petra Granlunds sista (56,13) var för svaga.

– Det är naturligtvis en besvikelse, men jag är väldigt nöjd med Gabriella och Michelle. Michelle simmade extremt bra och jag är väldigt nöjd att vi har fått fram en ny, ung lagkappssimmare, sade Salter.

TT: Blir det samma visa i OS?

– Vi kommer att ha andra simmare. Det finns ett par unga simmare hemma som är på gång.

Herrlaget, med Stefan Nystrand i spetsen, var femma i OS men saknar Jonas Persson som är axelskadad igen.

– Vi behöver honom. Han har samma skada för andra gången och vilar nu. Jag hoppas att han kan komma tillbaka till OS, säger Salter.

TT