Segerreceptet: Shopping

Så ska Alshammar ta VM-guldet

SPORTBLADET

Bästa tid i semifinalen och Sveriges största guldhopp i sim-VM.

Ledighet och shopping verkar ha gjort Therese Alshammar gott.

– Det gäller att hitta en vardag trots att man är i Shanghai, säger tränaren Johan Wallberg.

Therese Alshammar, 33, missade finalen på 100 meter fjäril i sin VM-debut på distansen i söndags. Sen tog fyra dagar utan någon tävling vid innan det var dags för favoritgrenarna 50 meter fjäril i 50 meter fritt.

Ett bra tillfälle att blicka framåt och simma ur kroppen, men en inte alltid en helt lyckosam sits i ett mästerskap.

– Lediga dagar under ett VM är alltid svåra. En eller två dagar funkar väl, men när det blir fyra i dagar på rad är det lätt hänt att man tappar fokus mentalt, säger Therese Alshammars tränare Johan Wallberg.

Gäller att hitta en vardag

Alshammars rutin har räddat henne i liknande situationer förr. Den här gången har shopping varit ett välkommet inslag i uppladdningen inför VM:s sista dagar.

– Det gäller att hitta en vardag trots att man är i Shanghai, att ha vanliga konversationer som inte handlar om simning och så. Många av simmarna åker och shoppar för att få ett avbrott. Att kunna koppla av och på är oerhört viktigt under ett mästerskap, säger Johan Wallberg.

Bästa tiden av alla

"Taktiken" tycks ha fallit väl ut. För när Therese Alshammar i går slog i kaklet i semifinalen hade svenskan den bästa tiden av alla på 25, 52 - 26 hundradelar före Inge Dekker, Holland. Sarah Sjöström, 17, noterade sin vana trogen i VM den fjärde bästa tiden i semifinalerna på 25,90, och är en medaljkandidat i dagens final som kan bli en svenskfest.

– Simmar Therese på toppen av sin förmåga kommer det att gå väldigt bra. Men det är ingen idé att prata tider eller medaljer. Förhoppningsvis blir det ett riktigt roligt lopp för svensk del med både Therese och Sarah långt fram, det här är vår starkaste gren, säger Johan Wallberg.