Alshammar missade ny guld-chans

'Inte illa med silver'

SPORTBLADET

I Rom 2009 bytte hon ett världsrekord i semin mot en fjärdeplats i finalen.

I går misslyckades Therese Alshammar återigen med att vara bäst när det gäller.

– Även om man gör det dåligt så är det inte så illa med silver, säger Alshammar.

Foto: Bildbyrån
Therese Alshammar tog silver på 50 meter fjäril.

Trots att Therese Alshammar, 33, numer tagit hela 70 mästerskapsmedaljer har hon bara ett VM-guld i långbanesammanhang. Triumfen från Melbourne på 50 meter fjäril 2007, sannolikt Alshammars största i karriären, skulle ha följts upp av ännu ett guld i Rom 2009. ”Tessan” slog världsrekord, 25,07, på sin favoritdistans i semin, bara för att missa medalj i finalen en dag senare.

Ett givet guld

I går gick Therese Alshammar in som ny favorit på 50 fjäril i Shanghai-VM:s final – bara för att på nytt missa ännu ett till synes givet guld.

Alshammar missade sin målgång, och holländskan Inge Dekker vann guldet fem hundradelar före svenskan på sina 25,71.

– Även om man gör det dåligt så är det inte så illa med silver. Jag är väldigt glad över att ha tagit medalj. Jag hade ganska hårda krav på mig själv med tanke på VM i Rom där jag inte fick till det. Det fick jag inte nu heller, men det är

i alla fall två placeringar bättre, säger Alshammar till TT.

”Svårt att öva ”

Finaltiden var Therese Alshammars sämsta notering i Oriental Sports Center. Hennes 25,76 var 24 hundradelar långsammare än semifinaltiden, och redan i försöksheatet noterade Alshammar en tid, 25,68, som hade räckt till guld – i en smärtsam uppvisning i att vara sämst när det gäller.

– Vi har försökt välja väldigt tuffa tävlingar och tuffast möjliga konkurrensnivå för att hon ska utsätta sig för det här hela tiden. Det svåra är att öva på just mästerskapssimningar. Det gäller att tuffa till sig och försöka behålla kylan, säger Alshammars tränare Johan Wallberg.

En knapp timme efter guldmissen på 50 fjäril lyckades Therese Alshammar resa sig, skaka av sig besvikelsen och simma hem en finalplats på 50 fritt på den tredje bästa tiden, 24,63.

Finalen avgörs vid lunchtid i dag.

– Det blir en väldigt jämn final skulle jag tro. Nu har jag spänt mig en gång och sabbat en målgång, så då hoppas jag att jag inte gör det i morgon och att jag har turen på min sida.