Grym säsongsstart av Sarah Sjöström

Foto: BILDBYRÅN
Sarah Sjöström.
SPORTBLADET

Två svenska rekord, ett juniorrekord, sex guld och sammanlagt nio medaljer.

Sarah Sjöström, 18, tog ett mäktigt avstamp inför OS London under junior-SM.

– En grym start på säsongen, säger simstjärnan.

Sjöström dominerade JSM i kortbana i Väsby fullständigt – trots att hon nyligen kom hem från ett stenhårt träningsläger på Teneriffa och att allt fokus ligger på långbana inför OS i London.

– Det var verkligen inte vad jag förväntat mig. Jag är nöjd med hela tävlingen, men framför allt frisimmet. Tiden på 50 meter var i världsklass och på 100 hade jag äntligen hundradelarna med mig. På SM för två månader sig missade jag rekordet med en hundradel, berättar hon.

Sjöström slog Therese Alshammars tolv år gamla svenska rekord på 100 m fritt (52,15) med två hundradelar och satte rekord även på 200 m medley. Hennes 23,82 på 50 m fritt var svenskt juniorrekord. Övriga JSM-guld kom på 50 m bröstsim, specialdistansen 100 m fjäril och lagkappen 4x100 m medley.

Mångsysslare Sjöström börjar också bli klar över vad hon vill tävla i individuellt på OS – 50, 100 och 200 m fritt och 100 m fjäril. På VM i somras var hon fyra både på 200 m fritt och 100 m fjäril. I december noterade hon världsårsbästa på 100 m fritt.

– 50 meter är inte helt klart, säger hon.

Framgångarna på JSM betyder mycket för henne:

– Det är jätteviktigt att få kvitto på att man gör rätt och bara kan köra vidare.

Göran Sundberg/TT