Alshammar: ”Jag utesluter inte Rio”

Alshammar satsar vidare – efter mardrömmen i OS

Foto: PONTUS ORRE
NYSTART Vägen tillbaka efter skadan under OS har varit upp och ner, men med ny bas i Schweiz tar Therese Alshammar sats mot ännu en tävlingssäsong. ”Jag vill se vart gränserna går.”
SPORTBLADET

Gulddrömmen förvandlades till en mardröm.

Nu berättar Therese Alshammar om känslorna efter OS, det nya livet i Schweiz – och tankarna på Rio 2016.

– Det är inget jag utesluter, ­säger hon till Sportbladet.

Hon har vunnit SM, EM, VM och tagit silver och brons i OS. Det är bara en medalj som saknas. Men nackskadan stoppade Therese Alshammar, 35, från det efterlängtade OS-guldet i London.

– Det var extremt jobbigt och tufft på alla sätt och gjorde fruktansvärt ont men jag tänker inte så mycket på det i dag, säger hon när Sportbladet träffar henne inför helgens världscuptävling i Stockholm.

Hur hanterade du besvikelsen?

– Med typ vardagsterapi, jag har inte gjort något speciellt. Jag hade semester i Sverige med familj och vänner. Man får acceptera att saker och ting händer, sedan går man vidare.

90 procent återhämtad

Det har gått drygt två månader sedan Alshammar klev upp ur OS-bassängen som sexa på 50 meter fritt och började vägen tillbaka. Men den har inte varit rak.

– Den har varit upp och ner. Till en början var jag väldigt motiverad och sugen på att rehabilitera och bli stark och hel. Men jag var inte sugen på att gå in i en ny hård träningsperiod, så jag tog ganska snabbt ett beslut att jag skulle försöka tävla.

Alshammar säger att hon återhämtat sig till 90 procent efter skadan. Men tävlingssäsongen kan avslutas abrupt.

– Jag har bokat så att jag när som helst kan hoppa av och åka tillbaka till Schweiz och träna vidare. Jag får se hur det känns både fysiskt och mentalt efter varje deltävling.

”Tessan” flyttade med sin tränare Johan Wallberg från Australien till Schweiz efter OS. Där ingår hon nu i en elitgrupp under ledning av Wallberg och den legendariske Gennadij Touretskjij, som tränade före detta superstjärnan Alexander Popov.

– Det är en jättebra miljö för träning. Vi är fyra internationella simmare, jag, Ian Torphe och två ryska simmare och vi har en jättebra balans i gruppen.

”Jag kan utvecklas mer”

Vad är det som driver dig att satsa vidare?

– Jag drivs av många saker. Det stora är att se om jag kan utvecklas ännu mer och överträffa de mål jag sätter upp, att se vart gränserna går.

Hur långt fram ser du din karriär?

– Jag försöker inte titta så långt, det är väldigt överväldigande att tänka så. Hade du frågat mig för fyra år sedan hade jag inte trott att jag skulle simma OS i London. Det är väldigt viktigt att simningen är rolig och att jag slår mina egna mål, kan jag det så vill jag fortsätta.

Så ett nytt OS…

– Det är inget som jag varken säger eller utesluter. Väldigt mycket kan hända på fyra år, ingen vet och det är det roliga.

Tidigare har den totala världscupsegern varit viktig för Alshammar, inte minst för prissumman på nästan 900 000 kronor. I år är det annorlunda.

– Det var inte kul det som hände i somras så jag vill inte sätta ännu mer krav på mig själv. Jag vill inte känna att tävlingen är ett forcerat måste, att jag ska ta igen något. Jag tror absolut inte att man kan ta revansch.

Therese Alshammar kanske inte kan ta revansch. Men hon kan fortfarande vinna ett OS-guld.

FAKTA

Alshammar om...

...VM:

– Jag har inte bestämt mig om jag ska vara med än. Det beror på hur det känns, om det känns kul och sporrande.

...skadan:

– Jag känner mig typ 90 procent återställd, sen vet jag att jag tappade en hel del styrka i min axel och arm. Det är sådant som tar tid att bygga upp.

...framtiden:

– Jag har flera saker jag vill uppnå och de målen jag hade i somras förändras inte bara för att jag inte lyckas på OS. Jag kan ändå förverkliga det i min simning till nästa sommar eller sommaren efter det, så där ser jag inga hinder alls.

ARTIKELN HANDLAR OM