”Jag övervägde att ta mitt liv”

Thorpe avslöjar alkoholmissbruket och depressionen

Foto: SCANPIX
Ian Thorpe.
SPORTBLADET

Han är en av världens mest framgångsrika simmare genom tiderna.

Nu avslöjar Ian Thorpe att han varit djup deprimerad och övervägt att ta sig liv.

"Jag tänkte till och med på specifika platser och på vilket sätt jag skulle ta livet av mig", skriver Thorpe i sin självbiografi.

Ian Thore var kung i bassängen mellan 1998 och 2004. När han la karriären på hyllan efter OS 2006 hade han vunnit nio OS-medaljer, 11 VM-guld och slagit 13 världsrekord.

Men nu avslöjar stjärnan i sin självbiografi "This is me: "The autobiography" att han varit djup deprimerad och missbrukat alkohol under sin karriär.

Värst var det under de framgångsrika åren mellan 2002 och 2004.

"Jag använde alkohol för att rensa huvudet på hemska tankar. Det var enda sättet jag kunde sova", skriver han i boken enligt australienska tidningen Herald Sun.

”En förlamande depression”

Det gick så långt att Thorpe funderade på att ta sitt liv.

"Jag tänkte till och med på specifika platser och på vilket sätt jag skulle ta livet av mig, men jag har alltid backat och insett hur dumt det var. Så kunde jag ha tagit mitt eget liv? Om jag ser tillbaka på det så tror jag inte det, även om det fanns dagar i mitt liv som fortfarande kan få mig att rysa."

Thorpe berättade dock aldrig för någon om sina problem. 

"Inte ens min familj var medveten om att jag tillbringade stor del av min tid med att kämpa mot en förlamande depression".

Thorpe tog upp karriären igen förra året och satsade mot OS i London, men comebacken blev en flopp. Nu ingår han i Therese Alshammars träningsgrupp i Schweiz.