Seger och bruten svit för Alshammar

Foto: BILDBYRÅN
Alshammar.
SPORTBLADET

En svit bröts – en annan kan bli bra som sjutton på söndagen.

Simstjärnan Therese Alshammar vann 100 meter fjäril i Eriksdalsbadet – men fick sedan sin segersvit med sju raka segrar i inledningen av världscupen stoppad på 50 meter fritt.

– När jag har blivit äldre är sånt där helt oväsentligt. Det viktigaste är tiderna och hur det tekniska fungerar, sade hon.

Alshammar, som tog enda svenska segern på lördagen, kunde konstatera att det tekniska inte var hundraprocentigt i loppet där hon fick stryk. Tyskan Britta Steffen, som vann 50 meter fritt på OS 2008, var snäppet före Alshammar och vann med 16 hundradelar på 24,08.

– Det sista saknades. Skadan spelar säkert in, sade Alshammar om nackskadan som förstörde OS.

Den är inte helt bra ännu, men på rätt väg.

– Jag har inte ont längre, det är lite stelt. Men här hemma får jag bra hjälp av landslagets sjukgymnaster så det känns jättepositivt.

Vilket bara gör hennes start på världscupsäsongen än mer imponerande.

Utklassningsseger

På 100 meter fjäril handlade det om utklassning. Alshammar slog säsongsbästa med drygt en halv sekund och vann på 56,68.

Segermarginalen till norska tvåan Ingvild Snildal var gigantiska 1,3 sekunder.

Och på söndagen väntar halva distansen. Där är Therese Alshammar så gott som oslagbar. Hon har radat upp 16 raka segrar i världscupen och har inte fått stryk sedan den 15 november 2009. Den gången av australiskan Marieke Guehrer.

– Jag hörde om den där sviten i Doha, men sånt där är helt oväsentligt. När jag var yngre ville jag till exempel vinna fem SM-guld, men när jag hade gjort det så märkte jag att det inte uppfyllde något inombords. Tänker man för mycket på att vinna blir det bara svårare. Men jag är stark i både start och vändningar, förklarade hon den långa sviten på 50 meter fjäril.

Pressade OS-vinnaren

Jennie Johansson pressade OS-guldmedaljören Ruta Meilutyte, Litauen, på 100 meter bröstsim men fick till slut stryk med 37 hundradelar och blev tvåa.

Hennes 1.05,39 var bara två tiondelar över personliga rekordet.

– Jag är otroligt nöjd, man märker hur mycket man taggar till på hemmaplan. I OS slog hon med mig med två sekunder, nu skiljde det bara tre tiondelar, sade hon.

Simon Sjödin satte svenskt rekord två gånger om på 100 meter medley. Sjödin blev femma i finalen på 53,34 och putsade sitt eget svenska rekord från förra veckan med över en halv sekund.

Göran Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM