Sarah Sjöström blir simstjärna igen

Foto: Bildbyrån
Sara Sjöström.
SPORTBLADET

Hon var ett av de hetaste svenska guldhoppen inför OS. I höst har Sarah Sjöström, 18, levt vanligt tonårsliv med fokus på skolan.

Ett byte som passade ganska bra då OS blev en tuff motgång.

– Det har varit jätteskönt att ta det lite lugnare, säger Sjöström som blir simstjärna igen den här veckan.

Kortbane-SM i Helsingborg torsdag-söndag blir hennes första riktigt stora tävling efter OS i London.

Att hon legat lågt och bara simmat mindre lokala tävlingar i höst har inget att göra med OS-resultatet – som bäst blev det en fjärdeplats på specialgrenen 100 meter fjäril. Så hade det blivit även om hon hade lyckats riktigt bra i London.

I nästan ett års tid handlade allt om OS och gymnasiestudierna på medielinjen i Haninge fick vila.

Det har hon tagit igen i höst.

– Har jag haft för mycket läxor så har jag hoppat över simpass. Jag har kört ungefär hälften så mycket som förra hösten, berättar hon.

Långt till VM

Och så kommer det att förbli ett tag till.

– Jag hoppas att jag blir klar med skolan till våren, säger Sjöström som också fokuserar på att ha körkortet grejat snart.

Nästa riktigt stora tävlingsmål ligger långt fram och är långbane-VM i Barcelona i juli nästa år.

– Då hopppas jag verkligen att jag är tillbaka i bra form. Då är jag hundra procent simmare igen, säger Södertörnssimmaren som är osäker på om hon ställer upp i kortbane-VM i Istanbul nästa månad.

Hon och tränaren Carl Jenner tar beslut efter SM.

– Eftersom jag inte har tränat för fullt och inte är i min bästa form så får vi se. Jag får se hur känslan är efter SM, säger Sjöström som simmar 50, 100 och 200 meter fritt i Helsingborg.

Stannar i Stockholm

Hon tog nästan sex veckor ledigt efter besvikelsen i London då tre bra medaljchanser slutade i tårar och besvikelse.

TT: Har du några tankar på förändringar?

– Det är inget vi har pratat om hittills, det kanske blir i vår i så fall, säger Sjöström vars förberedelser stördes av en segdragen halsfluss bara en månad före Londonspelen.

Men några stora förändringar blir det inte. Samarbetet med Carl Jenner fortsätter och hon kommer att ha Stockholm som bas.

– Ja, jag trivs så bra i Sverige så det blir nog Stockholm ett tag till. Vill man ha någon förändring så blir det kanske att man åker i väg några veckor och tränar – men inte någon längre period. Jag får för mycket hemlängtan.