Sjöström & Tessan avstår VM

Foto: BILDBYRÅN
Sarah Sjöström och Therese Alshammar.
SPORTBLADET

Sverige får klara sig utan Sarah Sjöström och Therese Alshammar i kortbane-VM i simning i Istanbul.

– Jag tycker att det räcker med två stora mästerskap per år, säger Sarah Sjöström till TT.

Tre individuella starter under kortbane-SM i Helsingborg slutade i två guldmedaljer och ett silver för Sarah Sjöström, som var osäker på formen inför mästerskapet.

– Jag förväntade mig inga personliga rekord, säger Sarah Sjöström, som ändå var nöjd efter 24.38 och SM-guld på 50 meter fritt på söndagen.

– Jag har gjort lite bättre tider än jag förväntade mig faktiskt, på alla distanser.

Hon var även osäker på medverkan i VM-tävlingarna i Turkiet om tre veckor. Men det är hon inte längre. Det blir inget kortbane-VM den här gången.

– Jag har redan varit med på två stora mästerskap i år. Jag tycker att det räcker med två stora mästerskap per år, det här året i alla fall.

Ingen Alshammar heller

Efter en höst med ungefär hälften så många simpass jämfört med samma period förra året ska hon ta nya tag och öka träningsdosen igen nästa år. VM i långbana i Barcelona i juli blir det stora målet.

– Då ska jag försöka vara tillbaka igen, och vara i bra form, säger Sarah Sjöström.

Det svenska landslaget får även klara sig utan Therese Alshammar i Turkiet. Alshammar skulle ge förbundskapten Ulrika Sandmark besked om en eventuell VM-medverkan på måndagen, men berättade innan dess för SVT-sport att hon inte ställer upp.

– Jag vill ge det mer tid och låta de nya sakerna vi tränar på nu få tid samtidigt som jag känner att det är läge att hämta ny inspiration, säger Alshammar, vars höst har förstörts av skador och sjukdomar, till SVT.

Hansson får debutera

Ulrika Sandmark säger till TT att hon är nöjd med truppen även utan de två svenska storstjärnorna.

– Det är som det är. Jag känner ändå att vi har ett bra lag som ska med.

En som får chansen i VM är 16-åriga Louise Hansson, som besegrade Sarah Sjöström på 100 meter frisim på lördagen.

– Hoppas nu att jag kommer med. Det känns som att man borde få sin biljett med dessa loppen, sade Louise Hansson till TT om kortbane-VM strax efter det att hon slagit personligt rekord på 100 fjäril och tagit sitt tredje individuella SM-guld.

Förbundskaptenen bekräftar att Hansson kan boka biljetten.

– Hon har verkligen slagit igenom. Det ser verkligen lovande ut, säger Ulrika Sandmark.

Johannes Cleris/TT