Firar Vansbro-segern – med en pizza

Anton Björck-Teuscher vann klassiska tävlingen

Årets vinnare.
SPORTBLADET

En omöjlig danska vann för fjärde året i rad.

En ung värmlänning vann för första gången.

Hur han firar?

– Det får bli pizza, sade Anton Björck-Teuscher, segrare i Vansbrosimningen.

Anton Björck-Teuscher befinner sig i bra form. Det visste han om. Därför satte den 20-årige värmlänningen full fart från start i det 16-gradiga vattnet i söndagens Vansbrosimning. Bara Mike Thorén från Motala kunde hänga på – i två tredjedelar. Under den sista kilometern drog Björck-Teuscher i från och kunde enkelt simma hem den anrika tävlingen.

– Det var gött, sade vinnaren.

Revansch

En skön revansch för Björck-Teuscher, som varit nära men ändå inte nått hela vägen fram de två senaste åren, trea 2011 och tvåa 2012.

– Revanschlusten hjälpte absolut till i uppladdningen, sade han.

På damsidan hade skånska Ellen Olsson, SM-vinnare i öppet vatten i Halmstad för några dagar sedan, tänkt att slå "omöjliga" danskan Mathilde Riis Sörensen, som inför loppet hade tre raka vinster. Det blev en fjärde – Olsson hängde inte med.

Hon fick inte ens chansen.

Olsson kritisk

– De hade lovat 20 personer till vår start, men det var betydligt fler. Jag hamnade efter och det gick inte att ta in. Det är synd eftersom det är jättemånga som trycker sig före, men som simmar långsammare. Det hade varit kul att kunna utmana Mathilde. Jag fick dock aldrig chansen, sade Olsson som emellertid påpekade att danskan "förtjänade att vinna".

Vansbrosimningen innehåller inte bara elitens kvalitet, utan också motionssimmarnas kvantitet. Anette Carlsson, Finspång, gjorde sitt 43:e Vansbrosim.

– Jag gjorde mitt första 1969. Fortsätter det kännas så här bra kommer det att bli många fler, sade hon.

Drygt 9 000 simmare simmade under söndagen – rekord.

– Så som organisationen ser ut i dag så kan vi knappt bli större, men nästa år ska vi försöka bli mer internationella. Bland annat ska vi marknadsföra oss i Tyskland, sade Vansbrogeneralen Jan Palander.

Herrvinnaren Björck-Teuscher och damtvåan Ellen Olsson ingår båda i ett nystartat landslag för öppet vatten. En seriös satsning där OS 2016 är målet.

På söndagskvällen hade dock Björck-Teuscher ett mycket mer kortsiktigt mål: den populära och platta italienska maträtten.

En Hawaii, trodde han att priset till sig själv skulle bli.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM