Stark Sjöström jagar VM-medalj

SPORTBLADET

Det var ett formbesked som hette duga.

Snabbast i semifinalen på 100 meter fjäril och världsårsbästa.

På måndagen jagar Sarah Sjöström ädla medaljer i sim-VM.

– Det går av sig själv, jag behöver inte tänka när jag simmar. Jag känner att det är lugnt och att jag har kontroll över loppet. Det är roligt, sade Sjöström om sitt semifinallopp som tog slut efter 57,10.

Med det var hon nio hundradelar snabbare än Jeanette Ottesen Gray, Danmark. Amerikanskan Dana Vollmer, favorit efter OS-guld i fjol och VM-guld 2011, var hela 79 hundradelar efter och först på fjärde plats.

Så marginalerna var stora.

Vollmer blir säkert farlig ändå. Frågan är om hon bara maskerade formen i semifinalen eller missade starten totalt.

Allt klaffade

Totalt blev det fyra lopp för Sjöström första VM-dagen, två på fjäril och två i lagkapp.

Allt klaffade.

I lagkappen, där Sverige skrällde och blev fyra, gjorde hon 52,95 på sin sträcka.

Så formen finns där.

Inte konstigt att 19-åringen sken i hela ansiktet. Efter en säsong där hon har prioriterat skolan före simningen har hon legat lågt i förhandssnacket och inte velat prata medaljer.

"Bra chans"

Förbundskaptenen Ulrika Sandmark var imponerad över Sjöström:

– Hon strålar av självförtroende, mår bra och är avslappnad. Det känns riktigt bra. Jag skulle tro att det är fyra stycken som gör upp om medaljerna i morgon och det är klart att hon kan vara en av dem. Jag tror hon har bra chans.

Sjöström själv vill inte ta ordet medalj i sin mun. Bränd av fyra fjärdeplatser och ingen medalj på sina två senaste mästerskap på världsnivå, OS i fjol och VM 2011.

– Jag har nått mitt mål (final), det är jag väldigt nöjd över. Nästa mål skulle kunna vara att gå under 57,0, då skulle jag vara väldigt nöjd, sade hon.

Efter en tuff första dag har Sjöström bara ett enda lopp på måndagen – finalloppet.

– Det blir lite annorlunda, det är mer nerver och man hinner tänka mer under dagen. Bara jag håller rätt fokus blir det jättekul, sade Sjöström.

Receptet för det?

– Jag ska bara hålla i gång och göra andra roliga saker, typ fika, kanske gå i shoppingcenter. Bara slappna av och inte sitta och fokusera hela dagen, för då kommer jag att bli trött i huvudet.