Svensk kritik mot att barn tävlar i sim-VM

”Jag är jätteförvånad över att de får tävla”

Lagbild på de tre unga VM-deltagarna samt en ledare.
SPORTBLADET

Doha, Qatar. Den äldsta simmaren i den burmesiska VM-truppen är elva år gammal.

Svenskarna ifrågasätter att barnen flugits till Qatar för att tävla.

– Min lillebror är fjorton år och jag skulle verkligen inte kunna se honom på ett sådant här mästerskap, säger Michelle Coleman.

Foto: Kristoffer Bergström
Khant Khant Su San, född 2003, på plats i sim-VM.

De svenska simmarna hade en stark andra dag på kortbane-VM i Doha. Jennie Johansson blev femma på 50 meter bröstsim medan Sarah Sjöström och Michelle Coleman tog sig till dagens final på 100 meter fritt.

De tre svenskorna är 26, 21 och 21 år gamla. Det är mer än tio år äldre än simmarna de möter från Myanmar.

Johansson ställdes mot Su Moe Theint San som nyss fyllde elva år. På 200 meter fjäril mötte Sjöström Khant Khant Su San, som häromåret slog burmesiskt rekord på 400 meter fritt för nioåringar.

Alla födda 2003

Myanmar har tre simmare på VM, alla är födda år 2003. På EM är åldersgränsen 15 år för tjejer och 17 år för killar, men VM saknar sådana restriktioner. Därför simmar två av barnen i dag igen: Theint på 100 meter fjäril och Ahnt Khaung Htut på 100 meter ryggsim. Även om de slår sina personbästa kommer tiotals sekunder saknas för att de ska gå vidare från försöken.

Det svenska laget är kluvet till att barnen flugits hit. De är positiva till att simsporten sprids, men tycker inte om att elitsatsningen påbörjas så tidigt.

– Jag tycker det är jättekul att alla får komma till ett världsmästerskap och pröva på. Det är jättehärligt att såpass många länder är med. Men min lillebror är fjorton år och jag skulle verkligen inte kunna se honom på ett sådant här mästerskap. Jag är jätteimponerad av dem om de inte tycker det är förvirrande och overwhelming. Jag är 21 år och kan fortfarande känna "wow!", säger Michelle Coleman.

”Jag är jätteförvånad”

– Myanmar har mycket kuster, så det är bra att inspirera folk att lära sig simma. Men vi skulle aldrig skicka så unga simmare, vi följer rekommendationer att inte elitsatsa med barn under tolv år, säger förbundets sportchef Henrik Forsberg.

Borde elvaåringarna ha stoppats?

– Jag är jätteförvånad över att de får tävla. Jag tycker definitivt att man kunde ha valt ut äldre simmare.

FAKTA

Myanmars trupp i VM:

1. Khant Khant Su San, kvinna född 2003

200 meter fjäril: 2.31,65 (29,23 efter bästa tid i försöken)

2. Su Moe Theint San, kvinna född 2003

50 meter bröstsim: 35,55 (6,07 efter bästa tid i försöken)

3. Ahnt Khaung Htut, man född 2003

100 meter ryggsim: 1.09,07 (18,88 efter bästa tid i försöken).

Därför tillåts tio- och elvaåringar att tävla på VM

På EM är åldersgränsen 15 år för tjejer och 17 år för killar, men Fina (internationella förbundet) saknar sådana restriktioner för VM.

Svensken Christer Magnusson sitter i Finas simkommitté. Han misstänker att frågan om åldersgräns på VM kommer lyftas på Finas nästa internationella kongress. Den är året efter OS, alltså 2017.

”Just nu är detta en form av ickefråga internationellt. Det har mig veterligen inte uppmärksammats mer än när du ringde”, säger Magnusson till Sportbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM