OS-kungen tillbaka efter rattfyllan

Phelps kan bli erbjuden VM-plats

Foto: AFP GETTY
SPORTBLADET

Inatt gjorde Michael Phelps comeback efter förra årets fylleskandal.

Och det blev seger direkt.

Nu kan han bli erbjuden en VM-plats av FINA.

20 rattfyllor som skakat idrottsvärlden

Efter OS i London där Michael Phelps tog fyra guld och två silver, valde historiens mest framgångsrika simmare att lägga av.

För ett år sedan gjorde 29-åringen oväntat comeback i en satsning mot Rio 2016. Satsningen avbröts abrupt när Michel Phelps greps för rattfylla i höstas.

Som en del av sitt straff blev han avstängd i sex månader och petad från det amerikanska landslaget. Phelps har även varit inlagd på rehab och har fortfarande 18 månaders skyddstillsyn kvar av domen.

Inatt gjorde han comeback och levererade direkt. På 100 meter fjäril besegrade han rivalen Ryan Lochte med flera längder, även om tiden 52,38 är långt ifrån hans världsrekord.

Kan simma i VM

Nu Phelps bli erbjuden en plats till VM i ryska Kazan i augusti av FINA, det internationella simförbundet.

– Vi kan ge honom en plats eftersom han är världens bästa idrottare genom tiderna. Det skulle inte vara några problem. Han är nummer ett, säger Cornel Marculescu, ordförande i FINA till BBC.

Om det blir aktuellt beror på om USA tar tillbaka honom i landslaget.

– Jag är här för att simma och fokusera på det som är här och nu. Men det känns smärtsamt om jag inte skulle få tävla i VM på grund av det beslut som fattades av USA.

Michael Phelps är historiens mest framgångsrika olympier, och har vunnit 18 OS-guld.

20 rattfyllor som skakat idrottsvärlden