Sjöströms mål: Världsrekordet

Så ska svenska stjärnan ta revansch efter EM-missen

SPORTBLADET

KAZAN. Ett nytt VM, ett nytt upplägg.

Sarah Sjöström är i Kazan och vet precis vad hon är ute efter: Ett nytt världsrekord.

– Jag tror att jag kan simma väldigt snabbt, nu när jag bara kör sprint, säger hon till Sportbladet.

De flesta skulle vara mer än nöjda med att ha en guldchans i VM, men Sarah Sjöström är inte som de flesta.

Hon är väldigt nöjd med att ha valt bort en.

När VM plaskar igång med simningen i dag har Sveriges superstjärna dragit erfarenheter från fjolårets EM i Berlin, där hon vann tre guld men inte orkade riktigt hela veckan.

Redan i planeringen märks det på två sätt:

 Hon simmar mindre.

 Hon äter mer.

När hon meddelade att hon tänkte välja bort kraftkrävande 200 frisim från programmet var det många konkurrenter som trodde att hon mörkade. Hon har ju redan visat att hon tillhör den absoluta världseliten på distansen.

– Men det finns en annan plan, det är viktigt att följa den. Jag kan säkert simma 200 frisim snabbt, men jag vill inte simma det i den här tävlingen och då gör jag inte det. Det är ganska enkelt, förklarar Sarah Sjöström.

– Hon har aldrig gjort så här förut, så det ska bli spännande. Det är en helt ny situation, säger tränaren Carl Jenner.

Fuskat med maten

VM inleds i dag med försök och semifinal på Sjöströms favoritdistans hundra meter fjäril. Hon går i vattnet för att ta revansch för missen på EM – och för att simma snabbare än någon kvinna någonsin gjort.

– Jag tror att jag kan simma väldigt snabbt, nu när jag bara kör sprint. Det är det som ska bli spännande att se i VM, säger hon.

Den andra stora förändringen handlar inte om simning alls – utan om vad Sarah gör mellan loppen.

I Berlin orkade hon inte hela mästerskapsveckan, därför har hon i samråd med SOK:s kostrådgivare tagit fram ett nytt sätt att äta, dricka, planera utrymmet före och efter tävling.

– Jag har varit riktigt dålig på det ibland. Man kommer tillbaka till hotellet vid tio och äter riktig mat för första gången sedan tre. Det händer så ofta på mästerskapen, det är den biten jag ska försöka ändra nu.

Hur?

– Man käkar rätt mängd. Dricker sportdryck, får i sig protein-gel. Jag vet inte vad det är. Det är de som säger vad jag ska göra, jag får det på mejl.

”Är mer medveten”

– Allt kommer att ligga på en helt annan nivå än i Berlin. Sarah har fått en individuell plan, det kommer att hjälpa henne mycket. Hon är mycket mer medveten nu. Mest handlar det om tajmingen för när hon ska äta, hur många måltider per dag, vätskeintag och så. Det måste vara väldigt strukturerat, säger Carl Jenner.

Om allt faller på plats kommer Sarah Sjöström att slåss om medaljer på fyra distanser i VM.

Den första chansen har hon redan i morgon. Hur stor den är tänker hon visa redan i dag.