Sarah Sjöström tog VM-guld

Slog nytt världsrekord: ”Jag blev jätteförvånad”

1 av 11 | Foto: TT
Sarah Sjöström med guldmedaljen.
SPORTBLADET

KAZAN. 2009 var Sarah Sjöström femton år och bäst i världen, sedan dess har hon räknat tiden det skulle ta för att bli det igen.

Det tog sex år. Det tog 55,64 sekunder.

– Det är helt overkligt, säger hon.

Foto: TV4
Resultaten.

Efter uppvisningen och rekordslakten i semifinalen var det inte så många som undrade vem som skulle ta VM-guldet på 100 meter fjärilsim.

De flesta undrade bara hur snabbt Sarah Sjöström skulle simma på vägen dit.

I söndagens rekordlopp hade hon gått ut lite lugnt (26,46) och missat lite i målgången.

Nu?

Sarah log när hon kom in, och tryckte på för fullt. Fram till vändningen var hon tre tiondelar snabbare än i semifinalen, och på vägen hem satte hon huggtänderna i danska huvudkonkurrenten Jeanette Ottesen. Och de bet.

När Sjöström gled i mål hade hon krossat Ottesen igen, vunnit med 1,4 sekunder och sänkt sitt eget världsrekord med ytterligare en tiondel, till 55,64.

– Jag blev jätteförvånad, för jag blev mycket tröttare än i går, de sista fem meterna, säger hon.

– Jag kände i slutet av loppet att jag blev riktigt trött alltså, hade det varit två armtag till hade de nog kommit före mig…

”Nervös om jag skulle komma i mål”

I EM blev du stressad när Ottesen gick ut hårt. Inte idag?

– Jag var väldigt lugn. Jag var mest nervös för om jag skulle komma i mål eller inte… Nej, men vad ska man säga, det är klart att man har nerver inför en VM-final. Det känns alltid som en seger när man lyckas hantera det.

Och nerverna fanns där den här gången också. Bakom startleenden fanns en hel del nervositet.

– Jag blev jättelycklig över att jag lyckades hålla nerverna i styr. Knäna var lite skakiga när vi skulle köra. Finaler är alltid svåra, det är lite mer känslor så jag är glad att jag lyckades simma snabbare till och med.

Sarah Sjöström besegrade nerverna, hon besegrade Ottesen – och hon slog sitt eget världsrekord.

Vad säger du om tiden?

– Det känns helt otroligt, jag har sänkt mig en halvsekund nu, bara på den här tävlingen. Det är helt overkligt.

Sex år efter guldet i Rom är du världsmästare på 100 fjäril igen. Vad betyder det för dig?

– Alltså, alla medaljer betyder jättemycket, men hundra fjärilsim betyder extra mycket, för där är jag alltid favorittippad, varje gång jag hoppar i vattnet.

– Alla tror att jag ska vinna, jag själv tror också att jag ska vinna, så det är en utmaning för mig också, med pressen jag lägger på mig själv. Att jag lyckas hantera det på min egen distans är jätteskönt.

”Råd med sex kvadratmeter”

Med ett år kvar till OS i Rio är det Sarah Sjöström mot historieböckerna.

Guldet i Kazan är hennes tredje i lång bana, ingen annan svensk har någonsin tagit lika många.

– Det känns väldigt kul. Hoppas det blir fler någon gång. Det blir svårt, men…

Sarah ska tävla på tre individuella distanser till (50 och 100 frisim, 50 fjäril), men oavsett hur det går har VM varit lyckat. Både för meritlistan och kassaskåpet.

Guldet och världsrekordet i finalen gjorde att ytterligare 450 000 kronor tickade in på 21-åringens lägenhetsköparkonto.

– Ja, just nu har jag räknat ut att jag har råd med sex kvadratmeter…

Hon har nog råd med mer än så. Men sex kvadratmeter räcker i alla fall till ett hyfsat prisskåp.

FAKTA

Svenska världsmästare i lång bana:

3 guld:

Sarah Sjöström.

2 guld:

Lars Frölander, Therese Alshammar.

1 guld:

Gunnar Larsson, Anders Holmertz.

FAKTA

Sjöströms medaljchanser i OS

50 meter frism. Tekniskt ligger Sarah en bra bit efter i sitt frisim jämfört med fjärilsimmet, men kapaciteten finns och i en final är marginalerna minimala. Det kan

bli guld, det kan bli en sjätteplats.

100 meter frisim. Trycket på andra 50 är Sarahs styrka, men frågan är om hon har tillräckligt med fart med sig dit. Slipar hon tekniken på vägen till Rio kan hon absolut vara en stark medaljkandidat. Guld? Det är en bit fram fortfarande.

100 meter fjäril. Tja, är man överlägset snabbast i världen med ett år kvar till OS finns det inget att fundera på. Klart att hon går för guld, och det är i dag svårt att se någon riktigt stark utmanare. Barnledighets-comebackande Dana Vollmer?

200 meter frisim. Distansen som Sarah valde bort i år, och frågan är om de kopierar upplägget i Rio eller satsar fullt ut. Om hon får ihop program och form är hon absolut med i toppstriden.

  4x100 meter medley. Kazan har varit ett bra besked. Jennie Johansson gör bra tider, Michelle Coleman har ryggkapacitet, Louise Hansson kan växa, och på hemmaplan finns skadade Ida Lindborg och Therese Alshammar, som kan spetsa konkurrensen. Medaljchans? Nja.

  4x100 meter frisim. Tre av fyra i VM-laget har chansen att göra dugliga OS-finaltider, och i ett lopp med skavanker hade de en sekund upp till pallen i VM. Vad säger Alshammar?