Ingen Sjöström – men Coleman till semifinal

200 fritt på väg att bli en drottningdistans

Foto: Foto: Getty
Michelle Coleman behöver sänka sin tid några sekunder i semifinalen.
SPORTBLADET

KAZAN. Det är distansen som Sarah Sjöström valt bort, det är finalen simvärlden ser fram emot.

Men blir det ett lopp där Michelle Coleman finns med?

– Det kommer att bli riktigt tufft. Alltså, riktigt, riktigt tufft., säger hon.

När Sarah Sjöström, världens näst snabbaste på 200 meter frisim inför VM, meddelade att hon inte tänkte simma distansen i Kazan var konkurrenternas reaktion enstämmig:

– Det tror vi när vi ser det med våra egna ögon.

Sarah själv blev mest irriterad över frågorna.

– Jag vill inte simma 200 i den här tävlingen och då gör jag inte det. Det är ganska enkelt.

Med eller utan Sjöström är distansen VM:s drottningdistans. Italienska ikonen Federica Pellegrini har satsat, USA-prinsessan Missy Franklin och långsimsdrottningen Katie Ledecky också. Nederländernas Femke Heemskerk vill också slåss om guldet.

Bra start

De kommer från öst och väst, de kommer från syd och nord – och från Sverige kommer en ung simmare med stora ambitioner.

Michelle Coleman kom till VM med målsättningen att ta sig till final. I sitt försöks, med Franklin och Pellegrini i samma heat, gick hon ut stenhårt, och ledde efter 27,1 på första femtio.

– Jag fick en bra start, säger hon.

– Men jag kände lite att ”oj, gud, tänk om jag går ut jättehårt och sen stendör”. Det har hänt mig förut så jag var lite rädd för det.

Efter tre jämna halvminutstider på resterande 50-vändor klockade hon in som tionde simmare totalt, med tiden 1.58,11, 1,4 sekunder över personbästa.

– Jag kände under tredjefemtian att ”det känns bra”, men jag tror att jag backade lite i början för jag trodde att det gick väldigt fort första femtio.

Slår personligt

I kvällens semifinal funderar hon på att lägga upp loppet lite annorlunda, men frågan är om det räcker för att kvala in till VM:s hetaste final.

– Jag sa före VM att jag ville gå till final, men det kommer att vara riktigt tufft. Alltså, riktigt, riktigt tufft. Jag tror att jag får vara nöjd om jag slår pers, säger hon.

Vad tror du krävs för final?

– Det kan nog krävas låga 1.56.

Den andra svenskan på distansen, Louise Hansson, simmade på 1.59,34 och slutade utslagen som 19:e.

– Jag är faktiskt nöjd med loppet, 200 fritt har inte riktigt gått som jag vill den här säsongen. Och jag kunde hålla nerverna i styr, så det är alltid någonting, jag har lärt mig det sedan de första dagarna, säger hon.

Snabbast i försöken var amerikanskan Katie Ledecky med 1.55,82. Det är en dryg sekund långsammare än Sarah Sjöströms årsbästa, men den här gången slipper konkurrenterna svenskan.

De har sett det med egna ögon nu.