Svenskan: Hoppades att Ruta skulle vinna

Jennie Johansson sjua - tidigare dopad ryska vann

SPORTBLADET

KAZAN. Hon ville orka hela vägen, och hon ville inte se dopningsfällda ryskan Julia Efimova ta guldet.

Men ibland blir det inte som man vill.

– Fast om man kollar på tiderna för medalj så känns det inte helt orimligt. Det känns väldigt bra, säger Jennie Johansson.

Foto: TT
Jennie Johansson.

Det blev en sjundeplats för Jennie Johansson i finalen på 100 meter bröstsim, en halvsekund långsammare än i semifinalen (1.07,17), och förklaringen var enkel:

Det fanns en vägg i vattnet.

– Jag ville verkligen göra mitt bästa lopp. Första 50 gick som planerad, men på slutet tror jag frekvensen blev lite för hög. Jag började trycka lite för snabba armtag och blev trött.

När tog det stopp?

– Jag vet inte, någon gång på slutet. Det kom lite smygande.

”Simningen finns där”

Beskedet var ändå inte bara negativt. Dels var hon nöjd med både simning och fysik, dels fick hon se att avståndet upp till de bästa inte är evighetslångt.

– Jag kände att simningen finns där, det känns mycket bättre än tidigare. Och om man kollar på tiderna för medalj så känns det inte helt orimligt. Det känns väldigt bra, jag kan åka härifrån och fortsätta jobba, säger hon.

En bra bit framåt bars ryskan Julia Efimova fram till guldet av en fanatisk hemmapublik, hon lämnade en lucka till litauiska OS-mästaren Ruta Meilutyte, men hade en raketsimning på vägen hem och vann klart på 1.05,66.

En populär vinnare här.

Men inte överallt.

Hoppades på litauiskan

Efimova har precis kommit tillbaka efter en 16 månader lång dopningsavstängning, många konkurrenter har varit kritiska mot henne.

– Jag ser henne inte som en ärlig medtävlare längre, sa Meilutyte inför VM.

Jennie Johansson håller med.

– Jag hade gärna sett att Ruta hade fått vinna, säger hon.