Ledecky fortsätter dominera i VM

Foto: Getty Images
Katie Ledecky.
SPORTBLADET

KAZAN. Världens bästa seniorsimmare?

En junior.

Fenomenet Katie Ledecky fortsätter vinna precis allt.

Det var VM:s största ögonblick, mästerskapens mest omskrivna uppgörelse, och alldeles rätt tillfälle att kröna Kazans allra bästa simmare.

Katie Ledecky är bara arton år, men hon har redan radat upp historiska prestationer här.

På tisdagen simmade hon världsrekord, i ett lopp där hon knappt använde sina bensparkar, på 1500 meter, innan hon simmade av 700 meter, gick upp ur poolen – och tog sig till final på 200 meter 28 minuter senare.

– Hur det kändes? Före 200-loppet var benen som gelé. Jag blev överraskad, för jag kickade knappt alls på 1500. Men benen kändes bättre än armarna, så jag visste att jag måste sparka…, sa hon.

– Det var en riktigt tuff dag för mig idag, med de dubbla loppen, jag visste att jag förberedd på det. Det gjorde riktigt ont, men jag gjorde jobbet och det känns riktigt bra nu.

Vinner i allt

Sedan la hon till:

– Fast nu är jag ledig imorgon bitti och kan återhämta mig.

Och sovmorgonen gjorde gott.

På kvällspasset visade high-school-tjejen att hon är i en klass för sig i den moderna simvärlden. Hon vinner på 1500 meter, hon vinner på 800 meter, hon vinner på 400 meter, och nu har hon precis blivit världsmästare på 200 meter.

I finalloppet tog nederländskan Femke Heemskerk tag om loppet från start, med en våldsam satsning, och ledde i tre längder. Sedan tappade hon både ben och armar och slutade sist.

”Alltid haft den mentala hårdheten”

Istället blev det en våldsam spurtuppgörelse mellan förhandsfavoriterna: Federica Pellegrini (1.55,32), Missy Franklin (1.55,49) och Katie Ledecky (1.55,16).

Ledecky, med sin svingande arm, skruvade upp farten och visade att hon har lika mycket snabbhet som styrka.

Det är inte normalt att någon simmare dominerar alla distanser från 1500 till 200, det är rent sanslöst att en artonåring gör det.

Men så är inte Katie Ledecky någon vanlig tonåring, eller någon vanlig simmare.

Var tuffheten kommer ifrån?

– Jag tror att jag alltid haft den mentala hårdheten.

Sa simvärldens nya drottning och log.