Steg sex i OS-planen: Ett vassare frisim

Foto: TT
SPORTBLADET

I fjärilsim har hon ryckt ifrån världen, nu ska hon försöka komma ikapp i frisim.

Ordningen är ingen slump.

Det här är Sarah Sjöströms nästa steg på trappan mot Brasilien.

– Jag känner att jag fortfarande förbättrar mig, säger hon.

Efter två dagars paus går Sarah Sjöström in i andra halvlek av sitt VM. Hon har redan visat att hon är bäst där hon ska vara bäst, men i dag ska världens bästa fjärilsimmare simma frisim.

Det är inte alls samma sak.

– Frisimmet känns inte alls lika bra, hundra fjäril har varit mitt fokus. Tanken är bara att försöka simma snabbt igen. Jag gillar inte tankar… Jag tänker aldrig någonting, det är därför det går bra! säger hon.

Sarah skrattar när hon säger det, men det är inte ett skämt.

När hon gör det hon kan bäst går allt automatiskt, på autopilot. När hon simmar frisim är det fortfarande annorlunda.

Så här förklarar hon skillnaden för Sportbladet:

– Man kan förstås tänka på lite detaljer; vändningar, starten, frånskjuten och så. Men i själva simningen ska det vara som det är. Det är möjligen i frisimmet jag kan fixa med tekniken. Men för mig ser helt olika ut beroende på om jag simmar 50, 100 och 200, det svajar åt alla håll.

En mångårig plan med flera mål

Sarah Sjöström och tränaren Carl Jenner arbetar nära tillsammans, de har gjort det länge, och de har gjort det med tydliga, långsiktiga mål.

För att göra henne så stark som möjligt inför OS i Rio nästa år har de fått ta steg för steg.

Steg ett: Sarah blir, 15 år gammal, världsmästare på 100 meter fjäril och bevisar sin unika talang.

Steg två: Att vässa en spretig teknik, arbeta på starter och vändningar.

Steg tre: Att öka erfarenheten och hårdheten, att dra lärdomar.

Steg fyra: I fjol siktade de på att öka snabbheten på 50 meter fjäril, för att kunna simma dubbla distansen snabbare. Belöningen blev ett epokgörande världsrekord under SM i Borås.

I Kazan tog hon guld och slog världsrekord på 100 meter fjäril. I dag är det dags att stämma av hur långt de kommit med steg sex:

Frisimstekniken.

– Fjäril har alltid varit mitt fokus på träning. Jag simmar fjäril, frisim kommer i andra hand. Efter 2009 (hennes första VM-guld) började jag satsa mer på frisim. Jag behövde något annat att förbättra, för jag visste att tiderna på fjäril skulle vara svårare att sänka. Och jag känner att jag fortfarande förbättrar mig, säger Sarah.

I dag simmar Sarah Sjöström både 100 meter och 4x200 meter frisim. En ny chans att se hur långt hon kommit på den där trappan.

”Så snabbt jag kan”

I fjärilsimmet kan hon ta det lugnt inför finalen, det kommer att se annorlunda ut i dag.

– När jag simmar 50 eller 100 frisim kan jag inte det, för jag har inte den rutinen. Jag måste simma så snabbt jag kan, säger Sarah.

Snart vet både vi och världen precis hur snabbt det är.