”Får inte dricka en droppe alkohol”

Efter skandalerna – Phelps siktar på comeback

Foto: AFP GETTY
SPORTBLADET

Michael Phelps är inte uttagen till VM i Kazan efter att ha blivit åtalad för två rattfyllor det senaste året.

Men nu berättar 30-åringen att han slutat helt med alkoholen och siktar på att vara tillbaka vid OS i Rio nästa sommar.

– Jag sa till mig att jag inte ska dricka en droppe alkohol förrän efter Rio – om jag nu någonsin kommer dricka igen, säger Phelps enligt Yahoo.

Michael Phelps, 30, är tidernas främste olympier men det senaste året har präglats av allt annat än simframgångar.

I stället har Phelps dömts för två rattfyllor och stängts av från all simning av amerikanska förbundet vilket gör att han inte deltar i VM som avgörs i ryska Kazan just nu.

Men Phelps siktar nu på att vara tillbaka till nästa sommar till OS i Rio de Janeiro och har nu slutat helt med alkohol, berättar han i en intervju med Yahoo.

– Redan innan jag gick upp till rätten sa jag till mig att jag inte ska dricka en droppe alkohol förrän efter Rio – om jag nu någonsin kommer dricka igen, säger Phelps.

Går på AA-möten

Den senaste tiden har Phelps gått på "Anonyma Alkoholister"-möten för att få bukt med alkoholproblemen, men den stora drivkraften att sluta med drickandet har i stället varit ytterligare ett OS.

– Om jag ska göra comeback måste jag göra på det här sättet. Jag måste få tillbaka min kropp i absolut bästa skick.

– Om det är en utmaning? Nej. Jag går och lägger mig tidigare, sover mer, vaknar upp varje morgon och har ingen huvudvärk. Det känns inte som att mitt huvud gått genom en vägg längre och det finns mycket positivt med det, säger Phelps.

Vill göra ett sista OS

Den 30-årige amerikanen är tidernas främste olympier genom tiderna med 18 guld, två silver och två brons och vill nu förbättra den siffran nästa sommar om han blir uttagen – och då får inga ytterligare skandaler störa.

– Om det finns dagar när jag är på golfbanan eller sitter på min balkong och vill ta en öl? Ja, men jag har ett år kvar på min karriär. Om jag verkligen vill det här tillräckligt mycket måste jag göra den uppoffringen.