Misstänkt skandal i VM – svensk utpekad

Mexikanska kvaltider väcker stor misstänksamhet

1 av 2
Granskningen på swimswam.com
SPORTBLADET

KAZAN. Har sim-VM fått sin första stora skandal?

Världens mest lästa simningssida väcker misstankar om ett brett fusk med tider – och ifrågasätter rollen en svensk ledare spelat på vägen.

Foto: svensksimidrott.se
Christer Magnusson.

Tidigare i år tvingades mexikanska Guadalajara dra sig ur kampen om att arrangera nästa sim-VM, 2017. Prislappen på nära en miljard kronor blev för mycket.

Värdskapet var tänkt att bli ett steg på vägen för mexikansk simning, istället ledde det till kritik mot internationella simförbundet Finas orimliga krav på en arrangör.

För Mexikos del var det bara att försöka satsa på de simmare man har i årets VM.

Frågan är bara om allt gått rätt till.

I en ambitiös granskning har simsajten swimswam.com gått igenom alla de kvaltider som den mexikanska truppens 36 simmare anmält för att kvalificera sig för VM i Kazan.

Resultatet är minst sagt slående.

”Av Mexikos 36 individuella anmälda i tävlingen ligger 32 inom femton hundradelars marginal från Finas A- eller B-kvalgränser. I många fall prickar tiderna kvalgränsen på pricken, och i samtliga fall där Mexiko har fler anmälda ligger simmarnas kvaltider väldigt tätt samlade” skriver sajten.

A-tider är det som krävs för att få fler än en deltagare i VM, B-tider räcker för att man ska få anmäla en simmare.

Fyra sekunder långsammare på VM

Swimswam lyfter fram flera graverande exempel:

På herrarnas 50 fritt är den snabbaste registrerade tiden av en mexikan Antonio Cisneros 22,77 från 2009. I år har Alejandro Escudero kvalat in med tiden 22,24, en hundradel under A-gränsen.

På 100 frisim har Lorenzo Loria och Daniel Ramirez Carranza kvalat in – båda med en tid som är en hundradel under A-gränsen (49,39).

På 100 fjäril för damer anmäldes två simmare med tiderna 59,12 och 59,14 – lämpligt under A-gränsen på 59,16. När väl tävlingarna inleddes i söndags simmade båda två nästan fyra sekunder långsammare.

Registrerade på svensk sida

När swimswam försökte kontrollera de mexikanska tiderna upptäckte de att de var oerhört svåra att få bekräftade. De har inte inträffat i sanktionerade tävlingar, vissa av dem finns inte alls tillgängliga på internet. Den enda sida där tiderna presenterades var svensk: scmsom.se.

Den svenska simsidan drivs som ett ideellt sidoprojekt av Christer Magnusson, en välkänd och respekterad ledare inom svensk simning sedan många år, som bland annat är sekreterare i svenska simförbundet, ledamot i det europeiska simförbundets medicinska kommitté och – vilket i det här fallet är mer intressant – i VM-arrangerande Finas tekniska kommitté.

Har Mexiko systematiskt fuskat med sina anmälningstider? Varför är kvaltiderna inte bekräftade? Och varifrån kommer uppgifterna på en Fina-ledamots hemsida?

Mexiko har aldrig tagit någon medalj i simning på ett VM i lång bana.