Utpekade svensken: Kopplingen en bisats

Svenske sim-profilens sajt involverad

1 av 3 | Foto: svensksimidrott.se
Christer Magnusson.
SPORTBLADET

KAZAN. Svenske simledaren Christer Magnussons namn nämns i en uppseglande skandal i VM.

Nu ger han sin egen bild av händelsen.

– Kopplingen till mig är en bisats. Den egentliga frågan är: Har Mexiko fuskat sig till VM-platser? säger han till Sportbladet.

Christer Magnusson är en av svensk simsports starkaste ledare, med flera nationella och internationella uppdrag.

Han är också en simfantast som ligger bakom en ideell statistiksida med simtider på nätet. Kopplingen har dragit in honom i en härva av tvivelaktiga kvaltider, där Mexikos märkliga anmälningar ifrågasatts på en av världens mest lästa simsidor: swimswam.com.

Enligt sajten är Magnussons hemsida scmsom.se den enda plats där de tvivelaktiga mexikanska tiderna finns samlade.

”Fick frågan i natt”

När Sportbladet når Magnusson förklarar han varför.

– Jag fick frågan från swimswam i natt, när jag låg och sov. Jag ska precis skicka ett svar. Jag har ingen kunskap om de där tiderna uppnåtts eller inte. Det är Fina Office och Fina TSC Commission (tekniska kommittén) som får svara på sådana frågorna.

– Jag har gått igenom de nationer som har rekord uppdaterade, tittat på Finas världsrankning och jag har tittat på startlistan. Jag har opererat utifrån antagandet att alla tider är korrekta. Det är allt jag har gjort.

Det är kopplingen mellan ditt uppdrag i Fina och ifrågasatta tider på din hobbysida som de pekar på och ifrågasätter.

– Det är frikopplat från uppdraget i Fina.

Det intressanta där är ju den kopplingen, att du som Fina-ledamot publicerat tider som är tveksamma.

– Ja, så är det ju. Men anmälningstiderna ska vara gjorda på vissa utsedda kvalificeringstävlingar, och då får man anta att de tiderna faktiskt har simmats. Är de då bättre än nationsrekorden så är det i de allra flesta länderna rekord - vissa har dopningskrav på nationsrekorden och så, då är det svårare att hänga med.

”En fråga för Fina”

Swimswam lyfter fram märkliga saker, mönster i tiderna. Har du tagit del av det?

– Jag läste det och kan inte ha någon kommentar till det. Det är en fråga man får ställa till Fina Office och Fina TSC Commission, som har accepterat anmälningstiderna, hur man kontrollerat att tiderna faktiskt är uppnådda.

Vet du om det är något Fina kommer att titta närmare på?

– Ingen aning. Jag vet inte.

Hur upplever du att en stor, internationell hemsida gör kopplingen mellan ditt namn och kvaltider som utmålats som felaktiga eller i alla fall tveksamma?

– Det man kan ifrågasätta, den stora frågan, är om Mexiko har för många simmare på VM. Kopplingen till mig är mer en bisats. Den egentliga frågan är: Har man fuskat sig till VM-platser?