”Besviken att det inte blev rekord”

Foto: Scanpix
SPORTBLADET

KAZAN. ”Mardrömsläge” sa hon inför finalen, men det finns ju olika sorters mardrömmar.

Sarah Sjöströms slutar med VM-silver.

– Lite besviken att det inte blev ett personligt rekord, men det är svårt i en VM-final. Försökte komma tillbaka i slutet och trodde jag skulle ha det där när det var 25 kvar, sade Sjöström till TV4.

Det är oklart om det handlat om ett klassiskt sätt att sänka förväntningar, eller om hon faktiskt tyckt så, men de senaste dagarna har Sarah Sjöström mer än något annat rackat ner på sin egen simning på 100 meter fritt.

– Frisimmet känns inte alls lika bra, har hon sagt.

– Jag har riktigt mycket problem i mina vändningar i frisim, har hon slagit fast.

– Det här är det sista läget jag vill vara i, förklarade hon när det stod klart att hon skulle simma mellan systrarna Campbell i finalen.

Och när inte Sarah pratat ner sina chanser så har hennes tränare Carl Jenner gjort det:

– Hundra frisim kommer att bli enormt tufft.

Supersystrar i vattnet

I kväll stod hon ändå på startpallen med den bästa tiden från semifinalen, på drottningpallen med nummer fyra, mitt emellan australiska supersystrarna Cate och Bronte Campbell.

Sjöström var långsammast ut, det var väntat. Frågan är hur mycket efter hon skulle vara efter de första 50 meterna – och hur mycket hon skulle kunna ta in de avslutande 50 meterna.

Det första svaret var att Campbell-syrrorna tog i mer nu än i de tidigare loppen, och vände på 25,1, medan Sarah vände fyra tiondelar snabbare än i semifinalen (25,56). På hemvägen tog hon in centimeter för centimeter.

Skulle hon komma ikapp världsettan Cate Campbell?

– Cate såg jättebra ut, men hon hade inte Sarah som jagade henne. De vet att hon är mycket starkare, sa Carl Jenner inför finalen.

Hann inte ända fram

Finalen slutade med en skräll, eller två.

Sarah Sjöström hann i fatt Cate Campbell, men hon hann inte ikapp lillasyster Bronte. Bronte etta, Sarag Sjöström tvåa, Cate trea. I mål skiljde det arton hundradelar fram till guldet för Sjöström.

Efter målgången kramade tre gula badmössor om varandra, innan Sarah Sjöström snabbt simmade upp för att ladda om inför kvällens semifinal på 50 fjäril.

– Jag trodde jag skulle ta det när det var 25 meter kvar. Men jag är nöjd med ett VM-silver. Får kämpa väldigt mycket mer på frisim (än fjäril). Riktigt tung distans för mig att simma.

På den distansen är hon enormt stor guldfavorit. Hundra fritt känns inte bra, hon har problem i sina vändningar och hon hamnar i mardrömslägen.

Det räcker till att vara näst bäst i världen, med ett träningsår kvar till OS.