Från Afrika – till firande på pallen

Foto: Reuters Sport
SPORTBLADET

KAZAN. Från Afrika till Australien till VM-pallen.

När systrarna Campbell står på pallen i kväll gör de det för att de alltid älskat vatten.

Och för en liten grabb som kämpar mer än dem.

När de simmade hundra meter i VM-finalen skilde det bara arton hundradelar mellan dem, men skillnaden mellan Sarah Sjöström och systrarna Bronte kunde knappt vara större.

Sarah är en hemmakär stockholmstjej som tagit steg för steg med tränaren Carl Jenner hemma i Eriksdalsbadet.

Campbell-systrarna har flyttat jorden runt.

När de föddes arbetade deras föräldrar i Malawi i Afrika, de lärde sig simma snabbt i Malawisjön (världens nionde störta sjö), inklämd mellan Malawi, Tanzania och Moçambique. Det var en vanlig uppväxt för dem, men en främmande värld för andra australiska ungdomar.

De lekte, idrottade, fick sin utbildning av sin mamma i hemmet, och fick vara på sin vakt för krokodiler och flodhästar när de simmade i Malawisjön.

– Nu när vi bor i Australien finns det inga flodhästar, men det finns hajar, men inget har förändrats, säger Bronte till vortexswim.

– Cate simmar under vattnet och tar tag i mitt ben för att jag ska tro att det är en haj som vill äta upp mig. Hon är bra på att påminna mig om hur mycket modigare hon var när vi var små.

Kände sig inte hemma

Familjen flyttade tillbaka till Australien när de var i skolåldern. Cate kände sig som en udda fågel bland alla infödda klasskompisar.

De hade inte samma dialekt, de var inte vana vid att växa upp omgiven av krokodiler och djup fattigdom.

Men i simningen hittade hon hem. Cate var bra, men det var alltid Bronte som slet hårdast. Första gången de åkte till en stortävling tillsammans vann Bronte fyra guld, Cate ett brons.

– Efteråt bröt jag ihop. Mamma satte mig ner och sa till mig att ”du vet, Bronte vann sina medaljer eftersom hon arbetar hårt. Du arbetar inte hård. Om du vill ha det som Bronte har så måste du jobba hårt”.

Och de har jobbat hårt.

Precis som Sarah Sjöström fick Cate Campbell sitt London-OS förstört av sjukdomar, en motgång som hade kunnat knäcka en idrottare utan perspektiv på sin simning. Det perspektivet har de på nära håll.

När systrarna simmat klart i OS senast fick de ett telefonsamtal från Australien.

– Vi fick veta att Hamish var på sjukhus, att han var tvungen att opereras och att det var osäkert om han skulle överleva. De skulle ta bort hela hans tjocktarm, har Cate berättat för Foxsports Australia.

Det finns fyra systrar i familjen Campbell, två av dem har just stått på prispallen i VM och dyrkas av simgalna Australien, men det är deras ende bror som får mest uppmärksamhet hemma.

Han skulle inte klara sig annars.

Hamish Campbell är 17 år gammal, svårt handikappad. Han har en svår cp-skada, måste vårdas 24 timmar om dygnet och upplever av och till svåra sjukperioder.

Fick fira ihop

I dag stod Cate och Bronte på prispallen tillsammans, Bronte var överlycklig över att ha besegrat både syrran och världen. De poserade glatt med kinderna mot varandra och varsin medalj, Bronte busade med Sarah Sjöström och drog huvan över svenskans ansikte.

När de kommer hem från VM kommer de att fira, de gör det ibland.

– Vi firar varandras framgångar, oavsett om det är Hamish som lärt sig dricka vatten från en mugg, om det är (storasyster) Jessica som får toppbetyg eller om det är jag som kvalar in till OS, säger Cate.

– Vi firar det lika mycket, för i vår familj är det lika stora prestationer.

ARTIKELN HANDLAR OM