Sverige sist i historisk final

Foto: Foto: TT
Michelle Coleman.
SPORTBLADET

KAZAN. Loppet var historiskt, men Sverige var aldrig riktigt med i det.

USA vann historiens första mixed-guld på 4x100 meter frisim, Sverige slutade sist i finalen.

För första gången har Fina beslutat att sjösätta mixed-lagkapperna i ett långbane-VM, och det svenska laget var väldigt förtjust efter morgonens semifinal.

– Så roligt och så annorlunda och så avslappnat! För mig att växla till Simon (Sjödin) var helt annorlunda, det är en helt annan fart, sa Michelle Coleman då.

Tyvärr blev det en helt annan fart för svensk del i finalen också.

Christoffer Carlsen var en kvartssekund långsammare än i försöken, och gav Simon Sjödin en tuff uppgift i ett starkare startfält. Redan efter en sträcka var Sverige långt bakom medaljdiskussionen.

Sjödin och Michelle Coleman gjorde i nivå med vad man kan förvänta sig, medan Louise Hansson inte orkade upprepa sin morgonsimning när läget var hopplöst. Till slut sladdade Sverige in som sista lag på 3.27,98, en och en halv sekund över sitt nyslagna svenska rekord.

Längre fram gjorde de stora kanonerna upp om det historiska första guldet. När USA och Nederländerna fajtats klart hade Ryan Lochte, Nathan Adrian, Simone Manuel och Missy Franklin vunnit med en halv tumnagel: fem hundradelar.