Uppgifter: Drog sig ur efter slagsmål

Officiella förklaringen hjärtproblem

Foto: Reuters Sport
SPORTBLADET

Sun Yang var ute efter sitt tredje VM-guld.

Men så plötsligt var han försvunnen när loppet skulle starta.

Nu kommer uppgifter från sajten Swimswam.com att han inför loppet ska ha slagit en kvinnlig brasiliansk simmerska på uppvärmningsarenan.

Guld på 400 frisim, guld på 800 frisim och inför finalen räknade de flesta med att OS-guldmedaljören på 1500 meter skulle utmana om den ädlaste medaljen även på långdistanssträckan.

Men när finalen gick igång så stod Sun Yangs bana plötsligt tom utan att någon visste varför. Att en bana står tom i simning är mycket ovanligt då man normalt sett tar in en ersättningssimmare vid återbud.

Hävdar hjärtproblem

Enligt sajten swimsvam.com kan återbudet ha med ett bråk på uppvärmningsarenan att göra. Enligt brasilianska uppgifter till sajten så ska Yang ha hamnat i bråk med en brasiliansk simmerska vid uppvärmningsbassängen och därför blivit anmäld av det brasilianska simförbundet.

Kinesiska förbundet och internationella förbundet, Fina, hävdar dock att det var hjärtproblem som gjorde att Yang inte simmade, skriver BBC. Yang har haft hjärtproblem tidigare och tar medicin för det, medicin som tidigare har fått honom avstängd för dopning.

Sun Yang har haft stora problem med humöret under veckan och fick bland annat ett ordentligt utbrott på en presskonferens tidigare i veckan när han fick frågor om dopning i kinesisk simning.

■ ■ ■

Uppdatering: Enligt Swimswam.com, som citerar en brasiliansk simsajt, så har brasilianska ledare bekräftar bråket i en tv-interjvu. Dock trodde den brasilianska ledaren inte att det var anledningen till Sun Yangs återbud till 1500-metersfinalen.