OS-simningen senarelagd – nu väcks kritik

Finalpassen börjar 22.00 lokal tid

Foto: Foto: Bildbyrån
Det var inte bara Sarah Sjöström som imponerade bland de svenska damerna.
SPORTBLADET

Schemat för OS 2016 får stor kritik i simningsvärlden.

Detta då tävlingarna kommer avgöras klockan tre på natten.

– Ett väldigt oansvarigt beslut, säger Australiens förbundskapten Jacco Verhaeren.

Det blev succé för Sverige i det nyligen avslutade VM i Kazan. Sarah Sjöström slog världsrekord och staplade medaljer på hög medan Jennie Johansson skrällde till sig ett guld.

När det nästa år är dags för OS i Rio de Janeiro blir det dock desto knepigare att följa svenskarna. Detta då simningens finaler kommer att börja klockan 22.00 brasiliansk tid, vilket innebär att de inte startar förrän 03.00 svensk tid.

Kvalheaten kommer i sin tur börja vid 18.00 svensk tid.

”Vi måste respektera det”

Då finalerna drar igång cirka fyra timmar senare än vad simmarna är vana vid är det en upprörd simningsvärld.

– Vi kommer förbereda oss för det men det är ett väldigt oansvarigt beslut som har tagits, säger Australiens förbundskapten Jacco Verhaeren till The Associated Press.

Schemat kommer att passa tv-bolagen i USA och Asien, men för Europa är tiderna desto värre.

– Vi sa nej men det är inte vi som bestämmer, sa det internationella simförbundet Fina:s verkställande direktör Cornel Marculescu innan han fortsatte:

– Det är ett IOC-event (Internationella Olympiska Kommitén reds. anm.) och vi måste respektera det. Vi måste anpassa oss…. Tv är väldigt viktigt för alla.

Nödvändigt för sportens överlevnad

De sena starttiderna innebär att simmare som tävlar på flera distanser och slåss om medaljer inte kommer komma i säng förrän tidig morgon. För att försöka lösa detta arbetar Fina för att simmarna ska få övervåningarna i OS-byn – för att på så vis slippa att störas och kunna sova längre.

– Alla måste fatta förnuftiga affärsbeslut precis som de måste fatta vettiga beslut åt idrottarna och där måste finnas en balans. Om de fick balansen rätt är en fråga om åsikter. Men för att denna sport ska överleva måste vi ta pengarna där de finns, sa John Rudd - som är tränare för litauiska Ruta Meilutyte - som även menade att de har gott om tid att träna på det.

Tre andra idrotter drabbas

Som en åtgärd har USA:s förbundskapten meddelat att de efter uttagningarna kommer att börja träna senare på såväl morgonen som på kvällen.

Förutom simningen kommer även basketen, volleybollen och beachvolleybollen spelas under svensk nattetid.

OS-simningen kommer att avgöras den 6-13 augusti nästa sommar.