Succéstart på EM av systrar

Louise och Sophie Hansson hade rekorddag

Foto: TT
Louise och Sophie Hansson.
SPORTBLADET

Netanya, Israel. Systrarna Sophie och Louise Hansson radade upp rekorden på EM.

De simmade totalt fem lopp – och slog pers i alla fem.

– En bra dag för oss, säger 17-åriga Sophie.

19-åriga Louise Hansson hade en strålande öppning på kortbane-EM i Israel. I försöken på 100 meter ryggsim noterade hon 58,11, vilket var fältets tredje bästa tid och personligt rekord med sex hundradel. I semin kapade hon den tiden med 34 hundradelar till och tog sig till torsdagens final.

– Det har varit mycket pers på ryggsim de senaste veckorna. Det känns skönt att det stämmer, säger Helsingborgssimmerskan och lägger till att det finns mer tid att skala bort.

– Vändningen vid 50 meter var inte perfekt. Det finns nog alltid detaljer att jobba på. Kicka är min starka sida så jag får pusha det ännu mer.

Pers och juniorrekord

Det mest uppseendeväckande med EM:s första dag var att rekordslaktande Louise Hansson inte var bästa svenska.

Hon var inte ens bästa Hansson.

På 50 meter bröstsim såg två år yngre Sophie ut att ha fått allt att stämma i försöken, där hon slog pers och svenskt juniorrekord med 30,37.

I eftermiddagens semi tog hon sex hundradelar till på tiden och gick till final. På väg ut till den fick hon en lyckovink av Louise som just hade badat av och simmade sedan sitt snabbaste lopp på distansen för dagen och livet.

”Jag är jättenöjd”

30,27 räckte till femteplats, en halvsekund från den segrande finskan Jenna Laukkanen och tre tiondelar från pallen.

– Att kunna sätta personligt rekord tre gånger i rad på en distans där det handlar om tajmning känns riktigt skönt. Då vet jag att formen sitter, säger Sophie Hansson och tackar sin snabba start för rekordtiden.

Och femma?

– Ja, jag är jättenöjd. Verkligen. Jag trodde att jag hade lite att ta, men inte så här mycket, så jag är lite överraskad.

Sophie Hansson fortsätter med 100 och 200 meter bröstsim i veckan. Noterbart är också att Magdalena Kuras nådde semifinal på 100 meter ryggsim där hon simmade på 59,54 och slogs ut.