Sömnknepet: Jag snor lite av hans taktik...

Foto: TT
Erik Persson.
SPORTBLADET

Netanya, Israel. Rumskompisarna Erik Persson, 21, och Simon Sjödin, 29, har börjat sova uppåt tolv timmar per natt.

Vill du se resultatet så kolla på kortbane-EM där båda sänkte sina pers med två sekunder.

– Erik är en inspiration för mig för att han är perfektionist, säger Sjödin.

Få hade väntat sig att Erik Persson skulle ha försökens näst bästa tid på 200 meter bröstsim. 2.05.47 var en putsning av hans tidigare bästa resultat på distansen med en sekund.

– På tre år har han gått ner sju sekunder. Det är fantastiskt, sa förbundskapten Ulrika Sandmark efteråt.

Om den tiden ansågs fantastisk är det intressant att veta vad Sandmark tycker om Perssons final. 21-åringen från Kungsbacka SS startade lite svagt men växte sedan in i loppet för varje vändning. Han rådde inte på pallen och segraren Marco Koch utan blev femma, men tiden var snabbare än morgonens. En sekund snabbare.

Målet: OS i Rio

– Det är skapligt. Jag är nöjd. Jag hinner inte tänka så mycket under loppet, det var fokus på simningen, men det kändes bra, säger Persson om placeringen och det svenska rekordet 2.04.42.

Hur har du sänkt ditt rekord med åtta sekunder på tre år?

– Jag har tränat hårt. Hela tiden jobbat på olika bitar. Det betalar sig.

I långbane-VM i Kazan i somras kom Erik Persson till semifinal. Nu är hans mål att ta sig till OS nästa sommar, dit han kvalar i mars och april.

Inspirerad av Erik

Några minuter efter Persson målgång simmade Simon Sjödin 400 meter medley.

Han ledde halvvägs, men ödslade för mycket energi på bröstsimmet för att ha med pallen att göra. Sjödin blev också femma på ett nytt personligt rekord. 4.05.06 var en sänkning med 1,6 sekunder.

– Jag blev inspirerad av Erik. I går var det tjejernas tur, nu tänkte vi grabbar också gå ut och visa att vi kan simma, säger Sjödin som medger att han ändå hade hoppats på medalj.

Under fredagen ska Sjödin försvara sitt silver på 200 meter medley från EM i Herning 2013. Som stöd kommer han ha ett knep han har plockat från åtta år yngre Erik Persson.

– Han är en inspiration för mig för att han är perfektionist. Vi är rumskompisar och jag snor lite av hans taktik, just med sömnen. Han sover tolv timmar om dagen. Jag är uppe i elva.