Bergström: Galet – men också standard

SPORTBLADET

Netanya, Israel. Sarah Sjöström vann guld på 50 meter fjäril i kortbane-EM.

Det är inget särskilt med det.

Jag hoppas ni förstår vilken lyx det är att kunna skriva så.

Sportbladet Kristoffer Bergström.

Hon tar av jackan långt efter de andra. Väntar med att gå fram till pallen. Rivalerna klappar på musklerna som om de är nervösa för att de ska somna, men inte hon.

Sämst reaktionstid av alla i starten. Lite efter vid vändning. Först upp ur vattnet. Och så tio vansinnigt snabba meter när de andra ser ut att stå stilla.

Sarah Sjöström sätter handen i kaklet och är Europamästare på mästerskapsrekordet 24.58. Hon ler.

Lugn som en zenmästare

I höst har hon knappt tävlat. Sarah Sjöström klev från semestern upp på höghöjdsläger i Spanien där hon uppmätte karriärens högsta värden och bästa testtider. 22-åringen avstod hela världscupen, plaskade hem ett par SM-guld i Helsingborg och flög sedan till Israel utan ett enda lopp mot internationellt motstånd.

Jag satte mig ner med henne för en pratstund i tisdags. Hon hade fått Bragdguldet ett par timmar tidigare och stod som favorit på minst tre av sina fyra individuella starter härnere, men omständigheterna verkade inte bekomma henne.

Sarah lutade hakan mot handen. Satt kvar och resonerade när intervjun borde ha varit slut. 22-åringen var i harmoni som en zenmästare, inte en Europamästare. Skulle det inte spritta mer i benen? Skulle inte rösten vara mer spänd?

Dumma frågor.

Galet – och standard

Sarah Sjöströms första tävlingsdag visar att hon inte hade varit tryggare om loppen hade hållits i hennes badrum. Hon gick utan mellanstopp från träning till medaljkamp på femtio fjäril mot Silvia di Pietro och Jeanette Ottesen för att det är så hennes helger råkar se ut ibland.

25.40 i försöken. 25.06 i semin. 24.58 i finalen. Däremellan två frisimshundringar i toppklass som tog henne till fredagens final.

Det är galna prestationer av Sarah Sjöström men standardprestationer för Sarah Sjöström, om ni förstår skillnaden. Så här bra är kvinnan som korades till 2015 års bästa i Europa redan innan mästerskapet var invigt.

Vår nära historia och nutid

Guldet kröner två starka öppningsdagar av den tunna svenska truppen.

Systrarna Louise och Sophie Hansson har strösslat personliga och svenska rekord runt sig, samma sak med rumskompisarna Erik Persson och Simon Sjödin. De tre förstnämnda är 17, 19 och 21 år och visar att Sverige går en ljus framtid till mötes.

Men det är Sarah Sjöström som är vår nära historia och nutid. Efter att Sverige varit Europaledande runt millennieskiftet och vunnit medaljligan två mästerskap i rad gick skörden ner 2008 och 2009.

Nu bärs den upp av en 22-årig simmare. Inte för att hon överträffat sig själv, utan för hennes normalläge är att vara bäst i Europa på sina distanser. Sex medaljer 2013 har hittills följts upp av ett guld 2015.

För många skulle en titel som Europamästare vara ett minne för livet. För Sarah Sjöström är den ett minne att ha med sig några månader i förberedelserna för OS.

FAKTA

Damer, 50 m fjäril, final

1) Sarah Sjöström, Sverige, 24,58

2) Jeanette Ottesen, Danmark, 25,04

3) Silvia Di Pietro, Italien, 25,26

4) Aleksandra Urbanczyk, Polen, 25,45

5) Inge Dekker, Nederländerna, 25,52

6) Siobhan–Marie O'Connor, Storbritannien, 25,69

7) Daria Tcvetkova, Ryssland, 25,71

8) Emilie Beckmann, Danmark, 26,15