Sjöström tog tre medaljer på 73 minuter

Foto: TT
SPORTBLADET

Netanya, Israel. Sarah Sjöström har kämpat sig igenom några av livets stressigaste och svettigaste minuter.

Det gick bra, tror hon.

22-åringen tittar ner på de fem EM-medaljerna som hänger runt halsen. Väger dem i händerna.

– Jag är trött. Man har inte fått sitta ner och stirra in i väggen. Det behöver man för att förstå vad som har hänt.

Klockan 17.31 sätter sig Sarah Sjöström på en pall i en simhall i Israel. Hon andas lugnt, vad det verkar, men det är svårt att urskilja under den tjocka parkasen.

Nedanför henne: en 25-metersbassäng.

Framför henne: en hektisk kväll.

22-åringen har redan vunnit två guld på kortbane-EM, men hennes mångsidighet och tävlingsiver har gett en späckad avslutning. Fyra lopp på en och en halv timme. Tre finaler på 73 minuter.

"Otroligt jobbigt"

– För henne är det otroligt jobbigt, både det mentala, det fysiska och det praktiska. Det är väldigt mycket som ska klaffa och det finns ingen tid för att något ska gå fel för… för det finns ingen tid. Då tar det från prestationen, säger Carl Jenner.

Tränaren har i eftermiddag suttit med Sarah och strukit under viktiga hålltider. Ingen schemapunkt får missas, då går det inte att prestera i världsklass fyra gånger om.

Sjöström tar av vinterjackan. Upp på startpallen. Med avspända tag simmar hon ifrån resten av fältet och vinner semifinalen på pigga 23.75.

De andra pustar ut i bassängen. Sarah hoppar upp och rusar i väg till förberedelserna för nästa lopp. Fast föda är svårsmält, men en energirik gel går att mosa i sig. Sedan final på 100 meter fjäril.

Sjöström är tvåa efter halva loppet men starkare i avslutningen. Hon vinner sitt tredje EM-guld för veckan.

Virvelvind av intryck

40 minuter senare: silver på 50 meter frisim.

Lite andhämtning och en medaljceremoni. Sedan silver på 4x50 meter medley ihop med Louise Hansson, Sophie Hansson och Magdalena Kuras.

Sjöström har utsatt sig för en virvelvind av intryck och ansträngningar. Hon försöker beta av intervjuerna mellan andra och tredje prisutdelningen, men svaren blir korta och rappa.

Hon går ut och hämtar sitt sista silver. Skojar lite med Magda på pallen. Någonstans där, till slut, verkar det som att lugnet infinner sig, axlarna sjunker.

Efter 73 stressminuter är kortbane–EM över för Bragdguldvinnaren. Hon har gjort sitt medaljmässigt näst bästa mästerskap i karriären.

– Jag är jätteglad. Det gick som jag ville den sista dagen. Den var tuffast för mig, så jag är jätteglad, säger Sarah Sjöström.

"Vill bara satsa"

Nu lämnar du med tre guld och två silver. Hur känns det?

– Det är många medaljer. Lika många som jag tog i VM i Kazan, så det är jättebra. Jag har simmat bättre än förväntat, som vanligt.

Med detta avklarat: vad känner du inför OS i Rio?

– Jag ser fram emot nästa säsong och OS i Rio. Jag vill bara få bort den här kortbanesäsongen så jag kan börja köra långbanetävlingar och satsa mot OS.

Sarah går ut ur hallen, ut i den israeliska snålblåsten och mörkret. Hon drar av överdragsjackan, tar upp de fem medaljerna och hänger om halsen. Hon poserar för passerande fans och professionella fotografer innan hon åker mot hotellet.

Så många ord finns inte kvar, men hon längtar efter att få vara i fred och tänka igenom sin prestation.

Ja. Fast en sak kan hon säga innan analysen är gjord.

– Jag är jättenöjd.

FAKTA

Sjöströms stressiga eftermiddag:

17.31: Semifinal 50 meter frisim

Sarah ser inte ens ut att ta i.

Hon har som taktik att spara energi till kommande utmaningar, men tiden i semin på 50 fritt – 23.75 – är bättre än den hon vann silver på för två år sedan. Direkt efter målgång flyger hon upp ur bassängen och springer genom den mixade zonen utan att ge kommentarer.

17.33: Löptur bort till avsimningen

Tiden borde inte räcka till, men det bara måste gå. Sarah simmar av i tio-tolv minuter, armar och ben, och dricker en gel. Avsimningshallen har som värst varit 13 grader varm, tidigare under mästerskapet har kylan gjort Sarah stel, så vid kanten väntar en vinterjacka som hon drar på över baddräkten.

– Jag låg och simmade litegrann, tog på parkasen och blev varm, och sprang bort igen till call room, säger Sarah.

17.58: Final på 100 meter fjäril

Vid presentationen är Sarah den enda av de åtta finalisterna som bär tjock jacka. Hon kliver in till bana fyra, värsta rivalen Jeanette Ottesen står bredvid och klappar på lårmusklerna.

Danskan leder efter 50 meter, men på andra halvan växlar Sjöström upp. I mål är segermarginalen 65 hundradelar.

– Jag är jättenöjd med fjärilssimmet. Det var en bra tid, fast det fortfarande är mycket som inte stämmer. Det var Championship record också, säger hon.

18.01: Skynda bort till ny avsimning

Tränaren Carl Jenner möter upp med schemat de har planerat före finalpasset. Han har strukit blå streck över allt som berör Sarah.

Hon simmar av något längre tid än förra gången, runt en kvart. Tar en gel. Dricker en klunk vatten.

– Det var svårt att ladda om hela tiden, det var kort tid emellan, men jag är nöjd att jag lyckades simma så snabbt, säger Sarah.

18.38: Medaljceremoni 100 meter fjäril

Den svarta parkasen passar inte på prispallen. På med träningsoverall, upp och hämta guldet, lyssna på nationalsången och sedan kasta sig därifrån. Sarah skippar den traditionella medaljfotograferingen, hon hinner inte stå där och posera.

– Det var direkt från prispallen till startpallen, säger Carl Jenner.

18.41: Final på 50 meter frisim

Exakt tre minuter efter att Sarah lämnat prisceremonin kommer hon tillbaka ut till bassängen.

Dags för den svagaste länken av hennes fyra huvuddistanser. Bonusrundan. Hon hade bäst tid av alla i semin och putsar ändå den noteringen med en tiondel. 23.63 är åtta hundradelar från det personliga rekordet och en hårsmån från att räcka till guld, men Ranomi Kromowidjojo kniper det. Sarah tycker ändå att hon gjorde ett perfekt lopp.

– Alla detaljer satt. Uppgång, vändning och uppgång efter vändning, så jag kunde inte simma mycket snabbare än så. Det var farten som fanns i dag. Överraskande nära guldmedaljen, säger hon.

18.45: Sista kraftsamling

Det sjätte loppet för dagen hägrar. Samma procedur som för de andra: kolla på Carls schema, simma av, gel, vatten, sedan kasta sig mot call room.

19.08: Final på 4x50 meter medley

Hon skvätter vatten på kroppen. Säger något till Louise Hansson som ska ta första sträckan. Hårda klappar på benen för att få i gång musklerna.

Ett lopp kvar, bara ett.

När Sophie Hansson växlar till Sjöström på tredjesträckan är Sverige femma. Men också med fem lopp i kroppen utklassar Sjöström motståndet. Hennes 24.33 är sju tiondelar bättre än näst bästa simmare och tar upp Sverige i klar ledning.

Magdalena Kuras förvaltar positionen nog för att ge laget silver. Sarah Sjöström springer in i famnen på systrarna Hansson. På xxxxx superstressiga minuter har hon slitit ut sig totalt, men ansträngningarna har gett ett guld och två silver.

– Det var en jättebra tävling. Jag har simmat bättre än förväntat, som vanligt, säger hon.