”Går inte att tjäna pengar på simhopp”

Talangen slutar – bara 19 år ung

Foto: BILDBYRÅN
Veronika Lindahl
SPORTBLADET

Veronika Lindahl skulle satsa på OS och bli bäst i världen. Sen försvann motivationen och andra framtidsdrömmar gjorde sig påminda.
Nu väljer medaljgiganten att lägga av,
– Jag ville plugga och insåg också att det inte går att tjäna pengar på simhopp hur bra man än blir, säger Veronika Lindahl till vlt.

Förra året kvalade hon in till ungdoms-OS i Kina där största rädslan var flygresan dit. Väl där hoppade hon hem en elfteplats i finalen. Både stolt och glad tog hon flyget hem. Förutom det tävlade Veronika Lindahl, 19, flitigt utomlands förra året där bara några av tävlingarna hon deltog i hade destinationerna Tyskland med u-landslaget samt  JVM i Penza, Ryssland.
Sista tävlingen som junior skulle bli Nordiska mästerskapen i Jönköping där hon tog hem två medaljer. Att det skulle bli hennes sista tävling i karriären hade hon inte en tanke på då.

"Blev rädd för vissa hopp"

Från tävlingen tog hon inte bara med sig bra resultat och medaljer, lägg till en stukad fot. Den stukade foten skulle dock läka efter en månad men satte istället käppar i hjulet psykiskt för simhoppslöftet.

–  Efter den skadan fick jag konstiga mentala spärrar och blev rädd för vissa hopp. Jag fick börja om från noll igen med grunderna. Men då tappade jag suget och motivationen och började fundera på om det var värt det, säger Veronika Lindahl till Västerås tidning.

Den stukade foten skulle till slut vara en av faktorerna till att 19-åringen bestämde sig för att lägga karriären på hyllan.

"Simhoppet var min identitet"

Hon började fundera på framtiden och till slut konkurerade drömmar om läkarlinjen ut en plats i den svenska OS-truppen.
– Det var ett jättesvårt beslut. Simhoppet var min identitet och det känns fortfarande konstigt att säga att jag har slutat. Det jobbigaste är att jag inte kände mig färdig. Jag nådde absolut inte upp till min maxkapacitet, säger hon.
I november skulle Lindahl gjort sin comeback i simbassängen.
– Jag ville plugga och insåg också att det inte går att tjäna pengar på simhopp hur bra man än blir, säger hon till vlt.

FAKTA

Veronika Lindahl.

Ålder: 19 år

Bor: Surahammar

Familj: Mamma, pappa och en storasyster

Meriter: Tre SM-guld, tre USM/JSM-guld, två JNM-guld, 7:a på JVM och 11:a på ungdoms-OS.