Therese Alshammar visade OS-klass

"Lagt upp säsongen så att jag ska simma mitt snabbaste lopp i augusti"

Foto: Bildbyrån
SPORTBLADET

Therese Alshammar har sett ut att vara långt ifrån OS-klass.

Men i kväll slog hon till med sin snabbaste tid på 50 frisim på fyra år och nu pekar allt på att hon tar sig till sitt sjätte OS.

– Det var som en jättestor sten som föll av mina axlar, säger 38-åringen till TT.

Therese Alshammar, som var med i OS redan 1996, har tidigare under säsongen varit långt ifrån SOK:s nomineringstid på 24,71.

Under EM för ett par veckor sedan var besvikelsen stor när "Tessan" bara simmade på 25,15 i finalen på 50 fritt.

Men under onsdagskvällen slog 38-åringen till.

Vid Mare Nostrum-deltävlingen i franska Canet blev hon trea på 24,75 – bara fyra hundradelar över SOK:s nomineringstid.

Kollade tiden flera gånger

– Jag har väntat och simmat på 25 sekunder så många gånger, så det var otroligt roligt. Jag kollade både två och tre gånger så att tiden stämde, säger hon till TT.

Veteranen fick förlängd kvaltid av SOK och Simförbundet efter misslyckadet i EM och efter tävlingen i Sette Colli (Rom) 24-26 juni kommer man göra en samlad bedömning om Alshammars nivå räcker för OS. Då SOK:s gräns är en nomineringstid och inte en kvalgräns handlar det bara om att visa rätt nivå.

Förbundskaptenen Ulrika Sandmark är glad att veteranen nu visar det.

– Jättekul! Det är det här jag har väntat på litegrann. Nu börjar nivån och tiderna komma, säger Sandmark till Sportbladet.

"Erfarenhet som vi vill ha med"

OS-nivån...?

– Hon är helt klart på rätt väg. Och det är framför allt kul att hon själv får känna att hon är på rätt väg. Hon har, som jag sagt tidigare, en erfarenhet som vi gärna vill ha med i OS.

Alshammar har redan klarat den internationella kvalgränsen på 25,28 och klättrade till en 18:e plats på världsrankningen.

– Jag har verkligen lagt upp min säsong så att jag ska simma mitt snabbaste lopp i augusti. Jag hoppas jag kan fortsätta tävla och hitta mer och mer av de tekniska sakerna så att jag kan simma ännu snabbare, säger Alshammar.

Danska stjärnan Jeanette Ottesen vann på 24,64 före tvåan Chantal van Landeghem som var fyra hundradelar efter.

ARTIKELN HANDLAR OM