Förbundet: Därför stoppas stjärnorna

Simförbundet: "Vi litar inte på dem"

SPORTBLADET

VM-medaljörerna Jennie Johansson och Michelle Coleman stoppas från landslaget – men fram tills idag utan några förklaringar.

Nu svarar förbundet att konflikten ska ha pågått i två års tid.

– Vi litar inte på dem. De har inte följt våra spelregler, säger sportchefen Henrik Forsberg.

Foto: FOTO: JESSICA GOW / TT
Simlandslagets förbundskapten Ulrika Sandmark (tv) och sportchefen Henrik Forsberg håller pressträff och förrklarade varför simstjärnorna stoppas från landslaget.

Det var i torsdags som Dagens Nyheter kunde avslöja att VM-medaljörerna Jennie Johansson och Michelle Coleman tills vidare är avstängda från landslaget – och bland annat missar kortbane-VM i Kanada.

Men på frågan varför var det locket på, både från förbundet och simmarna själva.

– Jag vill inte kommentera det. Vi sköter det här internt, sa förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

– Det har tagit jättemycket energi, men jag kan inte kommentera hur vi hamnade här, bara att sådana här saker är tråkiga och att vi får sikta framåt, sa Michelle Coleman.

"Litar inte på dem"

Spekulationerna var i gång – och för att få stopp på dem valde Ulrika Sandmark och sportchefen Henrik Forsberg till slut att kalla till en presskonferens.

Där berättade förbundet att det handlar om tre större incidenter och flera småtjafs – under två års tid.

– Vi litar inte på dem. De har inte följt våra spelregler, säger sportchefen Henrik Forsberg.

Tre stora incidenter

Det ska handla om två sponsorrelaterade incidenter och slutligen en disciplinär åtgärd under OS i Rio där de stängdes av från avslutningen av SOK.

– Efter det kände vi att 'nu kan vi inte fortsätta'. Vi kände oss tvungna att göra något. Vi litar inte på att det inte händer igen, säger Forsberg som också menar att duon struntat i flera tillsägningar.

Bland de stora sponsorincidenterna nämns det att simmarna har tagit bort förbundets sponsorers loggor från flera bilder de lagt upp på Instagram förra året, både från sina egna kläder och lagkamraters. Förbundet medger nu också att simmarna var två av de tre aktiva som efter EM i Berlin 2014 fick en skriftlig varning sedan de täckt över en företagslogga på landslagskläderna på prispallen. Detta efter att sponsorn dragit in sin del i en ekonomisk bonus till simmarna.

"Jättesjälvkritiska"

Förbundet hoppas på en lösning och säger att de för en dialog med duon. De beklagar att det blivit så här.

– Vi är jättesjälvkritiska och funderar på hur vi skulle kunna ha löst det här bättre. Skulle vi kommunicera det tidigare externt? Jag tror fortfarande för tjejerna skull att det vore bättre att hålla det internt, men nu blev det inte internt, säger Henrik Forsberg.

Utifrån får man känslan av att det är två åsiktsstarka personer. Hur har stämningen varit mellan ledningen och dem i landslaget med tanke på att de här stridigheterna pågått under ett par år?

– Jag tycker inte att stämningen har varit annorlunda när de har varit med och inte. De har mycket åsikter och det får man har, det tycker jag är väldigt positivt. Men sedan får man respektera att man inte alltid får gehör för sina åsikter.

Har de inte alltid gjort det?

– De får tycka precis vad de vill och vi lyssnar också. Men så har det säkert varit. Hur besvikna de har varit får de stå för själva.

Både Michelle Coleman och Jennie Johansson tävlar under SM men efter försöken på 100 bröstsim igår valde guldfavoriten Johansson att avstå finalen.

Coleman och Johansson var inte med på presskonferensen.

FAKTA

Detta har hänt

Torsdag 3 november: Dagens Nyheter avslöjar att simstjärnorna Jennie Johansson och Michelle Coleman stoppas från landslaget tills vidare. Varken förbundskapten Ulrika Sandmark eller simmarna vill berätta varför, men säger bland annat att det rör sig om flera händelser där förbundet och simmarna har haft olika uppfattning.

Fredag 4 november: SM i Eriksdalsbadet drar i gång och Ulrika Sandmark säger under förmiddagspasset att hon inte kommenterar saken ytterligare. Det gör däremot landslagskollegan Sarah Sjöström, som säger att hon är förvånad.

– Jag skulle nog inte ha stängt av två medaljkandidater, säger Sjöström.

Efter lunch avslöjar TT att simduon stoppats från OS-avslutningen i Rio av den Svenska olympiska kommittén. SOK-chefen Peter Reinebo säger bland annat: "Det fanns en serie händelser som gjorde att jag som truppchef valde att säga åt dem att de inte fick komma tillbaka till OS-byn och delta i avslutningen".

Under eftermiddagen vägrar simförbundet att svara på frågor. Drygt fem timmar efter att de nya uppgifterna publicerats kommenterar sportchefen Henrik Forsberg trots allt saken, genom att hänvisa till en pressträff dagen därpå. Han medger dock att händelsen i Rio är en i raden av händelser som gjort att förbundet valt att stoppa Jennie Johansson och Michelle Coleman från uppdrag, men att det inte är den enda incidenten.

Lördag 5 november: Sportchef Henrik Forsberg, förbundskapten Ulrika Sandmark och förbundsordförande Ulla Gustavsson kommenterar händelsen vid en pressträff. De meddelar då att det rör sig om tre stora händelser: två sponsorrelaterade förutom det som skedde i samband med OS i Rio. Det ska även vara upprepade smågrejer och det hela har pågått under två år. Ledning säger också att de inte litar på att Johansson och Coleman kommer att följa spelreglerna.

Tidigare händelser inom simlandslaget:

För två år sedan fick tre simmare, däribland Johansson och Coleman, skriftliga varningar sedan de täckt över en företagslogga på landslagskläderna under EM i Berlin. Detta sedan sponsorn dragit in sin del i en ekonomisk bonus som tillfaller simmarna.

Samma höst fick landslagsledningen hård kritik från flera simmare sedan Simon Sjödin inte tagits ut till kortbane-VM i Doha. (TT)

Fakta: Johansson och Coleman

Jennie Johansson

Född: Den 15 juni 1988 i Hedemora.

Klubb: Neptun.

Främsta meriter (lång bana): VM-guld på 50 meter bröstsim 2015, VM-silver på 4x100 meter medley 2015, EM-guld på 50 meter bröstsim 2016, EM-silver på 50 meter bröstsim 2014, på 100 meter bröstsim 2010, 2012 och 2014 och på 4x100 meter medley 2014, EM-brons på 50 meter bröstsim 2010.

Michelle Coleman

Född: Den 31 oktober 1993 i Vallentuna.

Klubb: Spårvägen.

Främsta meriter: Sjua i OS-finalen 2016 på 200 meter fritt, VM-silver på 4x100 meter medley 2015, EM-guld på 4x100 meter fritt 2014, silver på 4x200 meter fritt och 4x100 meter medley 2014 och EM-brons på 100 meter fritt 2014. (TT)