Beskedet – får tävla igen efter årsskiftet

Har bett om ursäkt: ”Haft bra diskussioner”

SPORTBLADET

Simförbundet och VM-medaljörerna Michelle Coleman och Jennie Johansson har försonats efter bråket.

Duon får tävla igen efter årsskiftet.

– I framtiden kommer vi att följa de regler som är uppsatta, säger stjärnorna i ett uttalande.

I slutet av förra veckan kom det oväntade beskedet att VM-medaljörerna – tillika OS-simmarna – Michelle Coleman och Jennie Johansson stoppas från landslaget efter ett bråk med simförbundet.

– Jag har varit jätteledsen. Det har tagit jättemycket energi, men jag kan inte kommentera hur vi hamnade här, sa Coleman till Sportbladet då.

Hemlighetsfulla

Hon, Johansson och simförbundet vägrade till en början att gå ut med en förklaring – men i lördags kallade simförbundet till en presskonferens och avslöjade att bråket delvis handlade om att duon lagt upp bilder på Instagram där de retuscherat bort en av landslagets storsponsorers logga.

– För landslaget är det viktigt att våra samarbetspartners exponeras. Att dölja sponsorloggor vid tävling är ett stort brott mot spelreglerna, sa sportchefen Henrik Forsberg.

Ber om ursäkt

Nu meddelar simförbundet att Coleman och Johansson får göra comeback i landslaget efter årsskiftet.

”Vi tycker naturligtvis att det är jättetråkigt att situationen har uppkommit. Det positiva är att det lett till bra diskussioner. Vi står upp för att vi inte alltid har följt vissa av de spelregler som finns, vilket vi ber om ursäkt för och i framtiden kommer vi att följa de regler som är uppsatta. Det känns bra att vi tillsammans jobbar för en förbättrad kommunikation. Vi ser fram emot att tillsammans med Svensk Simidrott kunna fortsätta arbeta mot en stark utvecklande framtid”, säger Jennie Johansson och Michelle Coleman i ett uttalande.

FAKTA

Detta har hänt

Torsdag 3 november: Dagens Nyheter avslöjar att simstjärnorna Jennie Johansson och Michelle Coleman stoppas från landslaget tills vidare. Varken förbundskapten Ulrika Sandmark eller simmarna vill berätta varför, men säger bland annat att det rör sig om flera händelser där förbundet och simmarna har haft olika uppfattning.

Fredag 4 november: SM i Eriksdalsbadet drar i gång och Ulrika Sandmark säger under förmiddagspasset att hon inte kommenterar saken ytterligare. Det gör däremot landslagskollegan Sarah Sjöström, som säger att hon är förvånad.

– Jag skulle nog inte ha stängt av två medaljkandidater, säger Sjöström.

Efter lunch avslöjar TT att simduon stoppats från OS-avslutningen i Rio av Sveriges olympiska kommitté. SOK-chefen Peter Reinebo säger bland annat: "Det fanns en serie händelser som gjorde att jag som truppchef valde att säga åt dem att de inte fick komma tillbaka till OS-byn och delta i avslutningen".

Under eftermiddagen vägrar simförbundet att svara på frågor. Drygt fem timmar efter att de nya uppgifterna publicerats kommenterar sportchefen Henrik Forsberg trots allt saken, genom att hänvisa till en pressträff dagen därpå. Han medger dock att händelsen i Rio är en i raden av händelser som gjort att förbundet valt att stoppa Jennie Johansson och Michelle Coleman från uppdrag, men att det inte är den enda incidenten.

Lördag 5 november: Sportchef Henrik Forsberg, förbundskapten Ulrika Sandmark och förbundsordförande Ulla Gustavsson kommenterar händelsen vid en pressträff. De meddelar då att det rör sig om tre stora händelser: två sponsorrelaterade förutom det som skedde i samband med OS i Rio. Det ska även vara upprepade smågrejer och det hela har pågått under två år. Ledning säger också att de inte litar på att Johansson och Coleman kommer att följa spelreglerna.

Onsdag 9 november: Svenska simförbundet meddelar att de avstängda simmarna åter är tillgängliga för landslagsuppdrag efter årsskiftet.

TT