Trav i USA äcklar mig

SPEL

Micke Nybrink: Såg ni VM i mattpiskning i söndags?

Det är mycket snack om USA i trav-Sverige just nu.

Själv låter jag mig inte imponeras.

Såg ni loppet med Victory Tilly i söndags? VM i mattpiskning. Det var bara Stig H som inte misshandlade sin häst. Nej, usch, piska kuskarna efter loppet.

Victory Tilly fick stryk i helgen. Han var chanslös. Jag blev faktiskt förvånad där jag satt för mig själv framför datorn halv två i söndags morse och såg loppet live. Jag trodde att han skulle bolla med de åtta avdankade ”knarkarna” som han ställdes mot. Vad då knarkare? Vad dillar han om? Travsporten i USA är ingen ren sport; jag får samma äckelkänsla som när jag ser proffscyklister och finska skidåkare. Nej, för resten, det känns värre med de stackars oskyldiga hästarna som är i händerna på häxdoktorer. Om någon av Victory Tillys motståndare var dopad eller inte har jag ingen aning om – men det är i alla fall inte förbjudet att på kemisk väg förbättra en häst. För i USA struntar man i hästarna, det är bara pengarna som räknas.

Fool’s Goal, kusen som spöade Victory Tilly, fick också stryk – av sin kusk Jack Moiseyev. Hans elaka slag mot hästen upploppet ner var sorgliga att se. Jag skulle gärna ryckt piskan av honom efter loppet, och gett honom några rediga rapp i arslet.

Som sagt, jag är inte imponerad av travet i USA.

Ingen spänning på Jägers

Varenne var inte med i New York. Han hade förstås ätit upp och skitit ut Fool’s Goal. Det hade inte hjälpt om ”hårdingen” Moiseyev kluvit sin häst på mitten med sitt favoritvapen.

I kväll startar Varenne på Jägersro, i Hugo Åbergs. Det har vi fått läsa länge nu i stora annonser där Varenne liknas vid en Ferrari. Annonsen ska förstås locka publik men den har även skrämt bort det mesta av motståndet. Loppet är, om man ska vara ärlig, ganska tunt. Räkna med ren uppvisning och noll spänning.

Tillfälligt avbrott i V75-sändningen i lördags. När bilden kom tillbaka efter fem minuter hade man, uppenbarligen, glömt att trycka på paus på videon. Vi kastades i stället rakt in i handlingen ett och ett halvt lopp senare. Häpp! Där slogs nog lite av ett rekord i slarv.

Veckans tips