Tre månader, sen är sagan slut

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter loppet kom chockbeskedet: Varenne slutar

1 av 8 | Foto: MATS STRAND
Krossade allt motstånd.

I Italien är fotbollsspelarna Francesco Totti, Christian Vieri och Alessandro Del Piero alla superstjärnor.

Men det finns bara en megastjärna.

Han heter Varenne och är en häst.

När kusken Giampaolo Minnucci i går eftermiddag sträckte näven i luften på Solvalla var det bara en bekräftelse på det alla redan visste: Varenne, eller Il Capitano som han kallas i hemlandet, är världens bästa travhäst genom tiderna och allt började - som så många gånger förr - av en ren tillfällighet.

Året var 1998, månaden april, och den finske/svenske travtränaren Jori Turja var på hästauktion. Han hade ögonen på två andra hästar, men uppdragsgivarna backade ur - och han kom hem till den italienska gården Tor San Lorenzo utanför Rom med treåringen Varenne i stället.

Priset var 180 miljoner lire (cirka 900 000 kronor).

Starten - ett fiasko

Tidigare ägaren, fransmannen Jeane-Pierre Dubois, och Varennes dåvarande kusk och tränare, svensken Roger Grundin, hade gjort en start med den något opolerade treåringen och den slutade i galopp och diskning.

Ingen bra start på karriären.

Han fick chansen, men tog den inte.

- Hade Dubois sett Varennes storhet skulle han givetvis behållit honom. Men jag såg direkt att det var någonting speciellt med hästen. Han rörde sig på ett sätt som lovade mer. Jag såg det och med facit i hand hade jag rätt, säger Jori Turja stolt.

Turja, som arbetat 18 år i Sverige och som varit lärling hos Olle Goop, förde en undanskymd tillvaro i travvärlden. Han var duktig, sa många, men det var mer av ren hövlighet. Kusken Giampaolo Minnucci var lovande, men ingen trodde att han en dag skulle ståta med att styra världens bästa häst någonsin.

- Yrkesmässigt har Varenne naturligtvis betytt allt, säger Minnucci i dag.

Efter bara några månader hos Jori Turja och Giampaolo Minnucci hade Varenne fått fart på benen och första stora segern kom när han vann det italienska derbyt i oktober 1998 - i sin fjärde start någonsin. Varenne utklassade "omöjlige" Viking Kronos.

Varenne har vunnit allt

Året efter, i november, vann Varenne Nationernas Pris och plötsligt fick travvärlden upp ögonen för den mörka, vackra hingsten. I loppet detroniserade han Moni Maker och tronskiftet hade börjat.

Resten är travhistoria.

Varenne har vunnit allt som går att vinna: Prix d"Amerique, Gran Premio Lotteria, Olympiatravet, Breeders" Crown och Elitloppet två gånger. Bland annat. Han har sprungit 66 lopp, vunnit 57 av dem och kört in fantastiska 50 754 203 kronor. Bara Elitloppet gav två miljoner.

- Det är fantastiskt. Jag vet inte vad mer man kan säga. Han har haft en otrolig utvecklingskurva och fortfarande blir han bara bättre, säger Jori Turja.

Det finns ingen anledning att betvivla det. I går slog Varenne världsrekordet två gånger. Först i försöken och sedan i finalen, där han var helt överlägsen.

- Han hade kunnat trava ännu snabbare, men jag började tänka på segerfesten på upploppet och då slappnade både jag och hästen av, säger kusken Giampaolo Minnucci.

Seger - allt som räknas

Någonting annat än seger i tankarna hade inte heller den italienska delegationen på plats. Jori Turja sa redan före tävlingen att ingen kunde hota Varenne. Alla som sysslar med travsport vet att man aldrig kan vara säker, men tillhör man kretsen kring Varenne så kan man det.

- Bara en sjukdom hade kunnat förstöra festen, säger Turja.

Hemma i Italien är Varenne nationalidol. Ingen, inte ens de största fotbollsspelarna, kan mäta sig med sjuåringen i popularitet. På "hästens dag" var Varenne utställd på ett av Roms större torg och hundratusentals människor kom för att beskåda underverket.

Många har sökt förklaringar till Varennes fantastiska framgångar och ingen kan egentligen säga vad som gjort honom så bra. Han är inte störst, han är inte vackrast och kroppsligt sett inte den mest lämpade travhästen, men han är bäst.

I en klass för sig.

- Det jag direkt tänker på är att hans enorma klokhet. Förklaringen tror jag sitter här, säger den finska hästskötaren Ina Rastas och pekar på huvudet.

- Titta på honom nu, han vet exakt vad han gjort. Han är så pass smart att han är medveten om att han vunnit någonting stort. Varenne älskar att stå i centrum och vet hur man tar sig dit, fortsätter hon.

Det har gått ett par timmar sedan Varenne i ensamt majestät gled över mållinjen på Solvalla. Han har tagit emot folkets jubel på innerplan, han har blivit omfamnad och omklappad av folk i staben och hyllad av fans. Nu återstår bara belöningen: färskt hö. Ina Rastas leder in honom i boxen efter den obligatoriska dopningskontrollen och äntligen får Varenne lugn och ro.

- Han kommer att sova här i natt och i morgon (läs: i dag) ska vi flyga hem till Rom. Den här helgen kommer vi definitivt att komma ihåg, även om det var större för mig när vi vann här i fjol, säger Ina Rastas.

Men allting har sitt slut. Ägaren Enzo Giordano har bestämt sig för att Varennes sista start blir i september i Montreal - och det något oväntade beslutet levererande han efter segern i går.

Avslagen segerfest

- Jag har inte hört någonting, säger Jori Turja, lätt skärrad. Det kommer som en total överraskning.

Segerfesten blev efter det något avslagen. Turja gick undan, kusken Giampaolo Minnuccis tappade sitt leende och hela sällskapet kring Varenne befann sig i chocktillstånd efter Enzo Giordanos utspel i går eftermiddag.

Det handlar givetvis om pengar. Hur bra Varenne än är kan han inte springa in så mycket pengar som han får som avelshingst.

Alla vill köpa hans gener.

- En sak är säker, det blir svårt att få fram en lika bra häst. Förresten, det är omöjligt, säger Jori Turja.

Sagan är på väg mot sitt slut.

Patrik Thornéus

Publicerad: