Överlag skötte sig svenskarna

SPEL

Det började på Arlanda Express.

Några onyktra gubbar sjöng sånger om att de ska på Prix d’Amerique.

Historierna är många om vad som händer runt storloppet.

Svenskarna vallfärdar varje år till banan Vincennes i Paris. Travets Mecka.

Inte så konstigt. Travet är en av våra stora folk- och spelsporter. Prestigefyllda Prix d’Amerique har de senaste åren också varit en landskamp mellan Frankrike och Sverige – i år var det tolv fransmän mot fem svenskar och en italienare.

På planet till

Paris visade det sig inte vara så stökigt trots allt. Jag åkte fredag kväll inför söndagens lopp, de flesta åker tidigare i veckan.

Ombord var några som läste Sportbladets travsidor, några sena journalister och travintresserade Fredrik Wikingsson.

Att det dricks

mycket alkoholhaltiga drycker på de svenska travbanorna är ingen hemlighet, framförallt på vår egen festdag Elitloppet.

Det finns också många historier om svenskarna på Prix d’Amerique – hästägare som aldrig kommer till Vincennes, journalister av den gamla skolan som ramlar ihop på stallbacken, husbilarna utanför banan där det pågår skum affärsverksamhet.

Visst träffade jag

på onyktra svenska gäng i Paris, som vilken gubbresa eller konferens som helst. Men överlag var det skötsamt.

Den franska travpubliken är generellt en lite annan än den svenska. Visst var stämningen hög, men det var samtidigt städat och finklätt.

Mycket fint svenskt

travfolk fanns också på Vincennes. Höjdare från ATG, STC och banorna. Stora hästägare. Tv-folk. Stora och små tränare och kuskar.

Hasse Backe har ledigt från fotbollen den här vintern och syns istället överallt där det är trav – på travträningsanläggningen Grobois utanför Paris, på Solvallas stallbacke, på Jägersros restaurang. Backe har stort travintresse och är hästägare.

På tal om fotboll syntes även AIK:s förre sportchef Peter Kisfaludy inne på Vincennes.

Lite vår i

själen fick jag av en helg i Paris, trots att Prix d’Amerique körs när man har som kallast på året. Märklig tidpunkt kan tyckas, men förklaringen är ganska enkel – det är tillräckligt med folk och hysteri, det skulle bli ohanterbart ett par månader senare när vädret är mer tilltalande.